maanantai 29. lokakuuta 2012

Ikean posliinialtaan puhdistus

Tuvan tiskialtaan valinta oli alusta alkaen aika selvä, sinne tulee posliiniallas. Edullisimman vaihtoehdon tarjosi tunnettuun tapaan Ikea, joten sieltä kotiutimme kaksiosaisen altaan. Kaksiosainen tuli tupaan vasta pienen hienosäädön jälkeen, mutta onneksi sain altaan. Olen ihan ehdottomasti kahden altaan nainen.

Yksi pieni juttu altaan kanssa vain on. Johtuen rautapitoisesta kaivovedestämme, menee allas nopeastikin hurjan näköiseksi. Emännän siisteydessähän ei ole mitään vikaa, mutta allas näyttää joskus tältä.

 Puhdistamiseen löytyy kaksi taika-ainetta, Universal Stone ja ruokasooda. Ensimmäinen on ihan Prisman pesuainehyllystä, mutta jälkimmäistä olen tuonut Tallinnasta. Puolen kilon paketti ruokasoodaa maksaa siellä n. 0,49e. En ole vähään aikaan katsonut Suomen hintoja, mutta siinä käsityksessä olen, että naapurimaan ruokakaupassa sooda on huomattavasti edullisempaa.
 Ruokasoodan käyttö on helppoa, ripotellaan sitä altaaseen. Otetaan märkä rätti tai hankaussieni ja hangataan soodalla kauttaaltaan koko allas. Lopuksi huuhdellaan vedellä.
 Lopputulos on hivenen eri näköinen allas kuin ekassa kuvassa.
 Vaikka on tuo oikeanpuoleinen allas myös pinttynyt veden sisältämästä raudasta. Vasenta allasta käytän harvoin muuta kuin tiskin säilytykseen ja jos tarkaan katsoo, niin on niissä oikean puoleisen kanssa selkeä väriero.
Olenkin pohtinut, kävisikö teräskattiloiden ja kodinkoneiden puhdistuksen ykkösaine, sitruunahappo altaalle vai pilaako sen täysin? Taidan ostaa kirpparilta halvan posliinikipon ja testata mitä sitruunahappo kera kuuman veden tekee sille. Ja jos toimii, kokeilen varovasti altaaseen.

 Jos joku tietää heti tyrmätä moisen ajatuksen, niin kertooon sen nyt tässä kohtaa.

50 kommenttia:

 1. En valitettavasti osaa tyrmätä enkä kompata, mutta tulin sanomaan, että kiitos tästäkin tiedosta!
  nimim. Toinen posliinialtaan vanhaan taloonsa haluava ja rautapitoisen kaivoveden kanssa elävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka toi rautavesi joskus harmittaa, niin en silti vaihtaisi allasta esim. teräksiseen. Sitäpaitsi tuossa alla onjo niin monta vinkkiä että eiköhän keino täyspuhdistukseen löydy!

   Poista
 2. Mulla on käytössä ihmesieni;-) on muuten hyvä. Meidän vesi ei kyllä tietääkseni ole kovin rautapitoista, mutta kandee kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmesientä olen kokeillut, mutta mua pelottaa että se naarmuttaa.

   Poista
 3. Meillä on sama allas. Vesi on ihan kunnan vettä, mutta jotain tummaa toiseen puoleen on pinttynyt. Ei lähde sitten millään, ei soodalla, ei Universalilla, eikä ihmesienellä. Pitääkö teillä tulpat vettä? Minun pitää käyttää muovivatia, jos haluan tiskata käsin. Ei olla vielä ehditty antamaan Ikeaan palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä pidä tulpat vettä :D Mulla on sellanen Ikean musta kantikas pesuvati jossa voi pestä käsin tai liottaa ilman pelkoa että vedet karkaa. Mutta aika ärsyttävää se on ettei tulpat pidä.

   Poista
 4. Huhdan Pekka eli guruni perinnerakentamisen saralla on tuolla rintamamiestalofoorumilla suositellut ruosteisiin tahroihin oksaalihappoa. Ja sitten noin yleisesti likaisen ja pinttyneen, vanhan posliinilavuaarin puhdistukseen ensin viemärinpuhdistusainetta rasvan ynnä muun vastaavan poistoon ja lopuksi kalkinpoistoainetta (millä putsataan siis kahvinkeittimiä) poistamaan kalkkimöhnä. Ehkä näistä joku keino tepsii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka on guru! Mutta hei, ne kaupan kalkinpoistoaineethan sisältää juurikin sitä sitruunahappoa. Että tässähän uskaltai kokeilla sen perusteella. Oksaalihappokin voisi toimia, kai sitä löytyy kaupasta tai apteekista?

   Poista
 5. Heippa,
  meillä on altaan saanut aina puhtaaksi ihan astianpesukone-aineella.. Ihan sellaisesta normaalista pinttymästä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalit lähtee tiskikonejauhella, mutta tuo rauta on tiukassa. Siihen ei oikein auta.

   Poista
  2. Konetiskiaine vie pinnan En suosittele. Oman altaani pidän kirkkaan puhtaana turvallisesti kloritea kylmään veteen. samalla pinttyneet tiskirätit ja harjat tulee desinfioitua. Suosittelen. Kloori oikein käytettynä on paras jääkaapin ja astioiden pinttyneisiin värjäytymiin.

   Poista
  3. Älkää nyt ihmeessä pilatko pintoja konetiskiaineella. Klorite oikein käytettynä on pinnalle ja käyttäjälle turvallinen vahvempanakin liuoksena.
   Samaan veteen tiskirätti ja harja desinfioitumaan ja samalla aineella jääkaappi on pestävissä. Muistettava vain huuhtelu huolella.

   Poista
 6. hei...
  ihan nestemäistä astianpesukoneainetta käytin kans, reilusti lorotin altaan pohjalle, levittelin siitä kerroksen reunoille ja annoin vaikuttaa muutaman minuutin, sitten vaan harjalla pesasin ja lutrasin kunnolla veellä perään. Ei kuluttanut tai naarmuttanut altaan pintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo toimii normilian kanssa, mutta se rautavesi yhdistettynä kalkkipitoiseen veteen on altaan suhteen hankalaa. Pinttyy heti ja vaikea saada pois.

   Poista
 7. en tiiä tuosta sitruunahaposta, mutta kokeileppa halkasta sitruuna (tai lime, tai appelssiini tai jotain) dippaa se suolaan ja hankaa. toimii kuin unelma ainaki vessassa pinnalla kuin pinnalla.

  ja jos ei taikasienellä niin ei sitte millään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tätä vinkkiä sietää kokeilla. Ekologista mistä minä tykkään :)

   Poista
 8. Ruosteisen veden takia olen vannoutunut ruostumattoman teräksen kannattaja. Mikäli minusta riippuu, niin seuraavassa kylpyhuoneremontissa sinnekin tulee rosteria runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei jostain syystä pinty kylppärin lavuaari yhtään. En tiedä onko sitten lasitteessa eroa? Kylppärissä on 1940-luvun Arabian allas.
   Rosteri on kyllä rautaveden kanssa helppo pitää puhtaana.

   Poista
 9. Meillä on tavallinen teräsallas, mutta käytän sen puhdistukseen toisinaan soodaa, johon lorautan väkiviinaetikkaa sekaan. Kuohuttaa pinttymät lähes hankaamata pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tän konstin olin ihan unohtanut. Täytyy kokeilla, kiitos muistutuksesta :)

   Poista
 10. Sitruunahapolla saa valkoisen puhtaaksi, mutta kannattaa pitää kasvoilla Apteeksita ostettua naamaria puhdistuksen aikana.
  Nimimerkillä juuri puhdistettu pojan kämpän kylpyamme sitruunahapolla ja tuli kiiltävän valkoinen, ilman naarmuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri tätä vertaistukea kaipasin. Hengityssuojaimiakin löytyy omasta takaa sitruunahapon lisäksi.

   Poista
 11. Meillä on kylläkin teräsallas, mutta itse puhdistan altaan laskemalla siihen vettä ja lorotan sinne sekaan kloritea. Näiden annan sitten vaikuttaa tahroista riippuen 5min- koko yö. Ja puhdasta ja kiiltävää tulee, eikä kuormita luontoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kloritekin on kokeilematta, luulisi toimivan tuossa altaassa kun toimii pöntöissäkin.

   Poista
 12. Eikös klorite kuormita luontoa? Mä olen elänyt koko elämäni siinä uskossa, että se sisältää klooria, jota ei mielellään saisi luontoon päästää, enkä siksi moista ainetta ainakaan maalla käytä (siellä meneepi jätevedet luontoon puhdistamatta). Olenko nyt vallan väärässä?

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kuormittaako, mutta meillä aikoinaan kun desinfioitiin tuo porakaivo, niin puhdistusfirma kaatoi sinne hulppean määrän tujua klooria. Ja sinne se kloori jäi, muutamaan päivään ei saanut käyttää vettä ja sisällä talossa tuoksui ihan uimahallille. Kunnallinen vesijohtovesihän taitaa olla aina lievästi kloorattua, ainakin jossain vaiheessa prosessia. Korjatjaa jos olen väärässä.

   Poista
 13. Kas kun et siskolta kysynyt ;)
  Posliinialtaasta lähtee pyykinpesujauheella ainakin hiusväri, voisiko toimia rautajäämiin? Ja tuota sooda/etikka-komboa kannattaa myös kokeilla.

  terkuin Se sisko, jolta ei edes kysytty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, nyt tuli paha moka :D Ei auta pyykinpesuaine rautajäämiin. Soodaetikkaa täytyy kokeilla ja kyllä mä uskallan sen sitruunahaponkin tohon laittaa.

   Poista
 14. Sooda, etikka ja joskus ihmesieni. Minulla on sama ikean allas ja olen saanut sen hyvin pidettyä puhtaana, vaikka meillä on kalkki ja rautapitoinen vesi. Tiskaan aina käsin ja joskus laitan rätin altaan pohjalle ettei kattilat naarmuta allasta.
  Klooria tai konmetiskiainetta en käytä niiden myrkyllisyyden takia, enkä halua viemäriinkään laittaa myrkkyjä.
  Olen kuullut, että tuossa altaassa olisi huonompi lasitus kuin kalliimmissa, mutta minä ainakin olen ollut tyytyväinen. Vaihdan altaan, jos menee liian naarmuseksi. Saan vaihtaa kolme kertaa ennenkuin kalliin hinta tulee vastaan. t. elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan uskaltaa kokeilla sitä sitruunahappoa jospa tehoaisi. Ja jos ei muuta niin vaihdetana allasta vuosien päästä. Kaksi vuotta on allas ollut eikä tuo nyt vielä ole ollenkaan pahassa kunnossa.

   Poista
 15. Ikean laatu on ikean laatua...Pinta on huokoisempaa kuin kunnon posliinit eikä pysy puhtaana! Nuo stonet,hapot ja ihmesienet kyllä puhdistaa mutta hankaavat pintaa sen verran että jatkossa lika tarttuu entistä pahemmin kiinni.Niinkuin itsekin totesit että se vanha 40-luvun allas pysyy puhtaampana.Mietihän sitä ja osta laadukasta posliinia jos et terästä halua! Minä itse pilasin juuri tuolla ihmesienellä yhden pöytäpinnan.ei siinä näe että kiilto olisi hävinnyt,mutta lika tarttuu entistä pahemmin ja yks keittiösuunnittelija sanoi että tuo ihmesienen käyttö on ihan iso moka - mikrohioo pinnat pilalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukas allas maksoi Ikeaan verrattuna kymmenkertaisen hinnan! Selvitimme hintoja kun keittiötä korjasimme. Joten valinta olisi edelleen Ikea. Ihmesientä olen kerran kokeillut kylppärissä, mutta juuri se mahdollinen naarmuuntuminen mietitytti. Universan Stonesta en tiedä naarmuttaako. Vaihdetaan allas jos menee pahaksi sitten vaikka kerran kymmenessä vuodessa.

   Poista
 16. Niin siis ei meillä täällä maallaKAAN ne jätevedet mene enää luontoon suodattamatta, kun on sitä varten järjestelmät tehtynä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee vielä kun emme pääse yksimielisyyteen miten uudet systeemit tehdään. Todennäköisesti osa umpikaivoon ja osa maahan. Eihän tässä vielä kiire :))

   Poista
 17. Voihan sitä ostella vaikka kuinka kalliita jos on rahaa, mutta ikea kelpaa meille köyhemmille ja se on kaunis. Samahan se on astioissakin, jotkut ostaa kalliita ja sitten pilaa ne koneessa myrkyillä. Kyllä laadunkin saa pilalle jos ei osaa käyttää oikein.
  Ikean altaan pesen usein soodalla ja etikalla. Olen kerran kokeillut sitruunahappoa ja puhdasta tuli.
  Asuipa missä tahansa, on syytä katsoa mitä myrkkyjä käyttää, vaikka meillä kaupungissa on vallalla ajatus, että mikä viemäriin menee, se ei ole enää vastuullani.
  Terja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä nyt uskallan kokeilla sitä sitruunahappoa jos saisi reunojen pinttymät pois. Mielellään käyttäisi vähän ympäristöystävällisempiä aineita. Siksikin sooda on meillä ahkerasti käytössä.

   Poista
 18. Ahaa, soodaa en olekkaan vielä kokeillut altaaan puhdistamiseen, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 19. Ihmesienestä sen verran, että olen huomannut että hella likaantuu nopeammin ja tiukemmin kun edelliset liat hinkkaa ihmesienellä...joten sitä en posliinialtaaseen käyttäisi.
  Noin muuten kiinnostaisi, onko kukaan teistä posliinialtaan onnellisista omistajista pudottanut kattilaa, pannua, tai muuta painavaa sinne altaaseen? Haluaisin siis itsekin, mutten tiedä kestääkö se kuinka hyvin mämmikouran käytössä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tipauttanut metallikattilan altaan pohjalle, kolistellut uunipeltejä jne. Ei ole mennyt rikki, eikä ole kolhuja. Mielessä on ollut jo pitkään leikata pala Ikean hyllysuojamuovista (siitä paksusta) pala altaan pohjalle suojaksi kattiloiden pesua varten, mutta en ole saanut aikaiseksi. Rulla on jossain kaapin uumenissa...

   Poista
 20. kuulin yhen pöntönsiivousvinkin ja ajattlelin tulla kertomaan, jos se toimis kans altaaseen.

  Ihmesientä pikkunen pala veteen, anna vaikuttaa yön yli. en oo ite kokeillu mutta niin ne tuolla pinterestissä väittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan kuitenkin kokeilla sitä sitruunahappoa, löytyy valmiina kaapista toisin kuin ihmesientä :D
   sieni on kyllä nimensä veroinen jos toimii noin!

   Poista
 21. Meillä on juuri samainen ikean allas ja pesen sen Cillit Bang ultra shine- aineella (annan vaikuttaa 10-15min)ja hyvin lähtee vaikka on aika myrkkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CillitBangin mainokset ei ole vielä tehonneet minuun vaikka luulen että on jytyä tavaraa :))

   Poista
 22. Hei mulla on käytössä Method eukalyptus mint ekologinen kylppärinpuhdistusaine ja muuta en edes ajattele. Meillä tolla lähtee kaikki vaik ei sitten tosin rautaa vedessä kauheasti olekaan... Näitä saa Stockalta ja monista nettikaupoista! Googleta lisäinfot :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Method on varmasti hyvää normilikaan, rauta tarvitsee järeämpää :))

   Poista
 23. Sitruunahappo+kuuma vesi toimii, eikä tarvita hengityssuojaimia, sitruunahappoa voi vaikka syödä (järjen kanssa). Possut syökin sitä ihan siltään ripulilääkkeenä. Minä rakastan sitä hapanta makua ja laitan joskus marjojen päälle kirpeydeksi :) Toki jos happo on oikein hienoksi jauhettu, se voi pölistä ja silloin voi suojautuminen olla tarpeen. Vinkkinä muuten, sitruunahappoa saa halvalla 5 kg pakkeja Agrimarketeista ym, possunruokaa kun on :) (ja ihan puhdasta elintarvikekelpoista ainetta on sekin).
  t. B Wisser

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyykin hakea Agrista isompi pakki, nyt mulla on vain pari desiä jäljellä kun olen putsannut tiski- ja pyykkikonetta.
   Ja eikös elintarviketeollisuus käytä sitruunahappoa vaikka missä? Joten ei se hippusena ole myrkky.

   Poista
 24. Kloriittipullossa ainakin lukee että hajoaa oikein käytettynä lähes kokonaan vedeksi, keittosuolaksi ja hapeksi.:)

  VastaaPoista
 25. Vähän myöhästä osallistua keskusteluun, mutta:
  -Likaantuu ilman rautapitoisuuttakin
  -Kalliimmat samaten; valmistajatkin kertoo et esim uuteen vessanpönttöön jää helpommon jarruraidat, koska ennen valmistuksessa käytetyt aineet on kielletty
  -hinkkasin innolla soodalla vanhaa emalipataa kunbes luin, että sooda on hiovaa kamaa ja naarmuttaa liikaa :(

  Onko joku onnistunut kaikki nämä vuodet pitämään altaansa puhtaana niin ettei tuu mattapintaseks / ala imeen likaa kahta kauheemmin 🤗?

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)