maanantai 27. helmikuuta 2012

Pohdintaa eteisen rempasta

Maaliskuu häämöttää nurkan takana, ja nyt on aika alkaa miettiä tosimielellä mitä eteisen nurkille tehdään. Tehdäänkö mahdollisimman säästävä remontti, vai kaikki uusiksi tai jotain näiden kahden väliltä.

Tässä yksi ilta vähän tutkailimme eteisen pinkopahveja ja tapetteja. Yhden suuremman repeämän alle pääsi kurkistamaan ja kas, mitä löytyikään, vanha vesivahinko. Eli lasikuistin yhtymäkohta taloon on joskus laskenut vedet pitkin seinää. Moinen vanha vahinko ei aiheuttanut sen kummempaa ahdinkoa, mutta antoi suunnan remontille. Pinkopahvit on otettava pois, ja tarkistettava että siellä alla on vielä hirttä eikä pelkkää ötökän syömää pölyä. Tilalle on järkevää laittaa huokolevy, ainakin ulkoseinälle. Jos muualla näyttää hyvälle, saa levyn alle jäädä tuo vanha pinkopahvi, tai jos erityisen hyvin käy, laitetaan pinkopahvin päälle vain uusi tapetti.
 Tässä eteinen kuvattuna salin suunnalta. Eteinen on pitkulainen huone, jonka jokaisella seinällä on ovi. Vastakkain on salin ja vanhempien valtakunnan ovet, lasikuistin ja tuvan ovet. Hankala sisustaa ja kalustaa.
 Tässä näkymä äskeisen kuvan vastakkaisesta suunnasta, vanhempien valtakunnasta päin.
 Pimeäkin tuo eteisemme on. Ainoat luonnonvalon lähteet on nämä lasikuistin pariovien ikkunat. Ovet eivät ole vanhat ja ovat inhottavasti maalattu petsilakalla. Remontissa ovet säilytetään, puuta kun ovet, mutta niille tehdään hionta ja maalataan vaaleiksi, todennäköisesti harmaaksi. Katto maalataan, vanhat paneelit saa jäädä. Sama on edessä seinän puolipaneeleilla, hionta ja maalaus. Lattian maalaus on vielä harkinnassa. Lankut on kuitenkin nostettava ylös ja tarkistettava eristys, epäilemme ettei sitä ole lainkaan. Eteisen katon päällä ei nimittäin ollut muuttaessamme lainkaan eristeitä. Nyt siellä on ohut kerros selluvillaa, mutta sitä täytyy lisätä reilusti.
 Tämä sekametelisoppa-nurkkaus muuttuu ihan tyystin. Matalan kaapin tilalle on tulossa korkea vanha vaatekaappi. Se jo odottelee ylisillä uutta kotiaan. Vaalean kaapin kohtalo on vielä harkinnassa, säästetäänkö vai myydäänkö pois. Tuon kaiken irtoroinan joko hävitän tai kätken siihen isoon kaappiin.
 Vintin portaiden komerolle ei tehdä mitään. Paneelit on ehkä maalattava, mutta muuten ilme tulee olemaan sama kuin nyt. Talon työkalutkin saavat jäädä, sääli niitä on mihinkään piilotella. Opetustaulu kierrätyksestä jää normaalisti piiloon tuon ruskean oven taakse ja niin on jatkossakin. Tykkään pitää ovea saliin auki nyt kun eteinen saadaan pysymään joten kuten lämpösenä omintakeisen tuuletussysteemin avulla.
Eli kahden vaihtoehdon väliltä mennään. Mitään radikaalia emme tee, ovet jäävät niille sijoilleen, ehkä joskus vaihtuen vanhoihin peilioviin. Ne meidän ovet kun ovat edelleen siellä ammattikoululla.  Eteisen remppa tulee todennäköisesti olemaan niin edullinen, etten edes tee siihen mitään budjettia. Rahaa menee lähinnä maaliin, tapettiin ja eristeisiin, kaikki työ tehdään itse. Tällä kertaa emme edes tilaa imuautoa jos lattialankkujen alta löytyy eristettä. Näin pieni huone on tyhjennetty yhdessä viikonlopussa käsivoimin.

Joten siitä se lähtee, uskaltaisikohan alkaa jo selata netistä tapettia?

10 kommenttia:

 1. Teillä on tuo huonekorkeus niin ruhtinaallinen! On tosiaankin hankala, käytävämäinen ja ovien puhkoma huone. Läpikulkutila, oikein sanan varsinaisessa merkityksessä!
  Tapettien valinta jo alkuvaiheessa on aika vaarallista, ainakin monun kohdallani kun sitten kaikki hidas valmistelu tuntuu iänkaikkisen hitaalta ja hommaan hermostuu, kun on jo valmis kuva huoneesta silmissä. Työvaiheet kumminkin vievät aina kauemmin kuin mitä oletti, vanhat talot ovat kai aina sellaisia...
  Mutta en siis halua lannistaa tapettietsintää, ja hyvähän se on suunnitella etukäteen! Mukavaa rempan alkua, tällä viikolla maaliskuu jo alkaa, ihanaa.

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän, että eteinen on vaikea sisustaa, mutta toisaalta tila on tosi kaunis - jotenkin muodot sopivat yhteen. Uudet raikkaat värit tekevät varmaan paljon asiaan. Lattia on mielettömän kaunis. Tuleeko parioven ikkunoihin esim. ristikoita lisäksi? Maalaus varmaan muuttaa ulkonäköä paljon. Tapetteja on hyvä miettiä ajoissa, ettei tule kiireratkaisuja viime metreillä :-)

  VastaaPoista
 3. Meidän vanhassa perinnetalossa oli niinikään samantyyppinen vesivahinko: ullakolta oli lirissyt vettä salin seinän nurkkaan, se tosin näkyi ihan päälle päin tapettien tummumisena. Mutta tämähän juuri onkin se vanhojen talojen valttikortti: ne on rakennettu hengittävästi ja pienet vesivahingot ei haittaa yhtään mitään. Kunhan vain myöhemmät sukupolvet EIVÄT ole menneet lisäämään jotain hengittämättömiä muovitapetteja, latexmaalikerroksia tms. jotka estävät kuivumisen ja johtavat homeeseen. Meidän pahaksi onneksi vanha omistaja oli mennyt tyhmyyksissään maalamaan talon ulkoa latexilla ja tapetoinnut sen sisältä muovilla, joten hengittävyys menetettiin. Mieheni skrapasi yhden kokonaisen kesän latexeja ja me revimme kaikki muovitapetit pois, hirret pääsivät kuivumaan ja katon vuotokohta paikattiin ja avot -> ongelma poissa!

  Olen kerran jos toisenkin ihaillut entisaikoijen rakentamisen viisautta ja kauneutta. Sille tasolle ei nykypäivänä ylletä, valitettavasti.

  tv Leena

  VastaaPoista
 4. Oikein huomaan innostuvani näistä sinun porstua-pohdinnoista.

  Ensinnäkin onko vintille johtava portaikko alkuperäinen? Näin kuvien välityksellä se näyttäisi siltä, todella kaunis ja vanhan mallinen. Onpa upeaa, jos se on tallella, meidän talossa valitettavasti aikaisempi omistaja teki siitä polttopuita.

  Sitten katselin kuvaa siitä lasiovelle johtavasta pariovesta. Ovi näyttää minusta aivan normaalin korkuiselta. Perinteisesti näiden lasikuistin ja porstuan välillä olevien pariovien päällä on ollut oven levyinen ikkunarivistö, siis siellä oven yläpuolella. Meillä kävi hauskasti, kun joudumme tosiaan niitä edellisen omistajan muoveja irrottelemaan seinistä, niin kuinkas ollakkaan, paljastui, että siellä tapettien alla piilossa oli ikkunan paikka! Siis alkueräinen oviaukko hirsiseinässä oli noin 40cm korkeampi kuin pariovi. Me paljastimme sen aukon ja tarkoitus on jollain aikataululla hankkia siihen sopiva ikkuna. Ties mitä teiltäkin saattaisi löytyä tapettien alta, voisi tuoda helpotusta valo-ongelmaan.

  tv Leena

  VastaaPoista
 5. Niin ja vielä näistä kustannuksista...

  Eikös olekin huisaa miten vähillä kustannuksilla vanhaa taloa voi halutessaan remontoida! Työtä se tietysti teettää ja jos hakisi kirvesmiehen töihin, olisi sillä toki hintaa. Mutta jos kykenee itse tekemään ison osan töistä, niin lopulta joutuu maksamaan vain materiaalit, ja ne eivät päätä huimaa.

  Meitä koko suku ja ystävät aikoinaan varoittelivat, kun hankimme oman talomme. Kuulemma uuden rakentaminen tulee halvemmaksi kuin tuollaisen vanhan harakanpesän korjaaminen. Katin kontit, tähän mennessä olemme laittaneet remonttiin joitakin tuhansia euroja materiaaleihin plus siihen päälle peltisepän kustannukset, kun korjasi katon vuotokohdat. Omaa työtä toki paljon, mutta siitä olemme etupäässä nauttineet. (Etupäässä, ei aina ;-) ).

  tv Leena

  VastaaPoista
 6. Saila: Hehee, samaa syyllistyn minäkin. Kuvittelen remontin aina oleva suit sait sukkelaan ohi, ja sitten tuskailen kun se kestää ja kestää. Ja kun ei näissä vanhoissa koskaan tiedä mitä eteen tulee. Mutta jos vähän vana vilkuilisi niitä tapetteja, ei vielä tilaisi :D

  Marsa: Minäkin tykkään eteisen tunnelmasta, sehän on ainut alkuperäisessä kunnossa oleva tila tässä talossa. Siksi se pitää remontoida erityisen hellällä kädellä. Oven ikkunaan ei varmaan tehdä ristikoita, lasit siihen ehkä pitää vaihtaa, vanhat jossain peitteessä joka ei lähde pois.

  Leena: Meilläkin on lateksi ulkomaalina. Tai enää vain puolessa taloa, osa seinistä oli tapetoitu kunnon muovitapetein. Nyt on kaikki jo hävitetty ja rakenteet seinistä hengittävät. Muovimattoa vielä löytyy. Ja samaa mieltä olen nykyrakentamisesta, ennen ei tainneet aikataulut olla nykyluokkaa.

  Portaikko ei ole ehkä ihan alkuperäinen, mutta vanha se on, jos oikein muistan niin ovessa on vuosiluku 1930-luvulta, joten luulisin että se on tehty silloin. Ovi on normaalikorkuinen ja sen yläpuolella on hirsi, ei ole ollut ikkunaan. Mutta sellainen ikkuna löytyy lasikuistin ulko-oven päältä, sitä emme tiedä onko ikkuna ollut siinä aina vaan vasta uuden oven aikaan. Vanhat ulko-ovet kun ovat 4m korkeat! Pitää vaan laittaa paljon valaisimia kattoon ja vaaleat pinnat.

  Kustannukset on kyllä ihan eri luokkaa kun uuden tekemisessä. Vielä kun malttaa tehdä rauhassa, ilman kiirettä. Tupahan meillä oli se huippuedullinen huone, kaikki maksoi alle 2000e ja nyt sillä pärjää seuraavat 40 vuotta.

  VastaaPoista
 7. Joo, juuri niin. Se on asenteista kiinni viime kädessä. Meidän talossa tuvan lattia viettää yhtä nurkkaa kohden pikkasen, lisäksi täysin suoraa kulmaa ei löydä talosta etsimälläkään, kaikki on pikkasen vinksallaan. Jos sen kaiken suoristais ja korjauttaisi ammattimiehillä, niin tottahan siinä saisi heittää rahaa taivaan tuuliin! Samalla tulisi korjanneeksi talosta pois sen persoonalliset piirteet, jotka tekevät siitä niin herttaisen ja elämän makuisen! Me sen sijaan nautitaan niistä ovista, jotka aukeavat itsestään (kun seinä on vinossa) ja lapset ovat nauttineet siitä viettävästä tuvan lattiasta, jossa autot rullaa niin mukavasti... ja remonttiin tähän mennessä pistetty muutama naurettava tuhatlappunen. Mutta vanhat talot eivät olekaan kaikkia ihmisiä varten tarkoitettu!

  tv Leena

  VastaaPoista
 8. Ei muuta kun tapettikauppaan! ;D
  Kohtan se on jo valmis!

  On noissa vanhoissa taloissa jotain niin mukavaa tunnelmaa. Tuo portaikko tuo heti mieleen meidän mummolan portaat vintille. Siellä sitä leikittiin pienennä ja lueskeltiin lehtiä. :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on ihan samanlainen eteinen, paitsi että meillä on yksi ovi vielä lisää. Huoneessa on siis 5 ovea ja yksi iso ikkuna, todella hankala huone. Remontti olisi tarkoitus tehdä tämänvuoden aikana joten mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän remppaa.

  VastaaPoista
 10. Leena: Ylikorjaaminen taitaa olla vanhan talon mielstä kirosana. Minä kiitän talona lakuperäistä sukua joka oli liian "köyhä" tekemään taloon suurempia muutoksia.

  Ruusa: No mallia etsimään ainakin voi jo alkaa. Täytyy kuitenkin tilata muutama mallipala.

  vauvakuume 2012: Lohdullista että muillakin on näitä hanakalia eteisiä. Ei ole oikein tehty nykyihmisen tarpeita ajatellen, eikä tietysti pidäkään :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)