perjantai 4. marraskuuta 2011

Ikkunoita

Eipä ole vieläkään teille kuvia työn alla olevista lasikuistin ikkunoista. Kamera jää aina kotiin kun kiireessä lähden töiden jälkeen entisöintiin. Ensi viikolla on luvassa jo pokien kittausta ja lasien kiinnitystä. Viime kerralla sain molemmat ikkunat pohjamaaliin. Urakka onkin edennyt sutjakammin kuin luulin vaikka olen ollut pari kertaa poissakin.

Tänään, illan sinisessä hetkessä napsin teille muutaman otoksen Arvilan ikkunoista. Niiden voisi sanoa olevan rakennuksen sielu. Ja ainakin tällä pienellä mäellä, Arvilan talossa, ne ikkunat ovat kauniita, hyvin sieluksi soveltuvia.

Ja tietyt asiat ikkunoissa ei muutu miksikään. Shampoota saunassa. Sama pullo, mutta sinisenä, kökötti aina lapsuuteni hirsisaunan maalaamattomalla ikkunalla, vuodesta toiseen. Nyt kuvio toistuu toisella värillä oman saunan ikkunalla, tosin maalatulla.

Alimman kuvan verhot ovat koristaneet (tai kauhistuttaneet) vintin ikkunaa jo vuosikymmenet. Verho hapertuu käsiin jos siihen koskee. Lieneekö jo niiltä ajoilta kun talo tehtiin ja yläkerran ikkunat oli naamioitu huoneiksi. Tiedä miten oli, mutta siellä saa olla, ajan haparoimana.

Ja kuten kuvista näkee, ikkunatyömaita piisaa...

11 kommenttia:

 1. Mikä noissa vanhoissa ikkunoissa onkaan, kun ne niin viehättää... niiden läpi on katseltu monenmoista näkymää ja tapahtumaa !

  VastaaPoista
 2. Kauniit ovat valmiit ikkunat. On se upeaa kun Suomessa on ihmisiä, jotka pitävät perinteistä kiinni, säilyttävät arvokasta rakennushistoriaa entisöimällä. Teillä on upea arvokas talo!

  VastaaPoista
 3. On kyllä sielukkaita ikkunoita, etenki se tiilen ympäröimä :)
  Mulla on saunan ikkunaan ja saunasaippuaan samanlainen lapsuusmuisto. Siellä se mummon saippua oli saunan ikkunalla <3

  VastaaPoista
 4. Juuri tuollaset ikkunat kuuluukin entisöidä ja säästää, aivan mielettömän kauniita!

  Meillä tässä talossa ihan "tavikset" ja vielä isot ikkunat.
  Ei pidä kai valittaa, kun ei vedä eikä tuule, vaikka ovat alkuperäiset -50-luvun loppupuolen lasit.
  Vaihtoon menis armotta, jossei olis vielä niin toimivat, ajais asiaansa..

  Noin kauniit ikkunat pitää kyllä yrittää pelastaa "keinolla millä hyvänsä" =)

  VastaaPoista
 5. Hei!
  En ole aiemmin kommentoinnut, vaikka olenkin jo jonkun kuukauden blogiasi seurannut. Mutta nyt tuli mieleen ihan konkreettinen kysymys, johon kaipaisin sinulta kokemuksia. Meillä on vanha maatalo Turun saaristossa, siinä on vanhat ikkunat tallella, paikotellen vieläpä puhallettua lasia. Kitit rapisee, ja pari vuotta sitten yksi ruuduista helähti pihakalliolle... jotain tartteis tehrä.

  Aloitin viime kesänä ikkunoiden remontoinnin. En ole käynyt kursseja, vaan katselin ohjeita museoviraston korjauskorteista. Yllättävän vaikeaksi muodostui aluskitin levitys. Nakkasin valmiin kitin minigrip-pussiin, sitten käsin sitä hieroin ja vatkasin, välillä pistin kuumaan vesihauteeseen, että saisin siitä notkeaa. Siinä menee tuhottomasti aikaa! Onko sinulla jotain vinkkejä, kuinka aluskitin saisi levitettyä fiksummin?

  Odotan mielenkiinnolla niitä kuvia ikkunakurssilta!

  tv Leena

  VastaaPoista
 6. Riitta: Niinpä, sitä olisi monta tarinaa kerrottavana jos osaisivat puhua.

  maijua: Kiitos, kyllä tämä talo oli pelastuksensa ansainnut. Aina miettii silti onko tehnyt kaiken riittävän hyvin tai oikein.

  diidah: Tiilien ympäröimä ikkuna on karjakeittiön ikkuna, taitaa olla navetan kaunein :)

  Onnenkyynel: Kaikki säästetään mitä vain voidaan. Osalla olisi aika kiire jo kunnostuksen osalta, mutta aikaa ei nyt vain ole. Ja niitä työtiloja. Toimivia ikkunoita ei kyllä kannata vaihtaa!

  Leena: Vanha talo Turun saaristossa kuulostaa upealta paikalta! Kaupan kiteistä ei ole muuta kokemusta kuin että se on ihan älyttömän tönkköä! Minä opettelin siksi tekemään kitin itse. Tarvitaan vain vernissaa ja liitujauhoa jotka sekoitetaan tahnaksi. Aluskitti saa olla paljon notkampa akuin päällikitti. Molemmat on helppoja tehdä ja tulee edulliseksi. Täällä maksaa Starkilla 3kg liitujauhoa n. 10e, Terrassa kilo maksaa sen kympin, eli kannattaa katsoa mistä ostaa.
  Yritän muistaa ottaa kameran mukaan, jos saisin siitä kitinkin teosta kuvia.

  VastaaPoista
 7. Kauniit vanhat ikkunat!

  Vanhat lasit ovat ihania ja on surullista, miten monesti lasit vaihdetaan uusiin.

  VastaaPoista
 8. Vanhat ikkunat on kyllä kauniita! Harmittaa, kun meillä on vaihdettu joskus uusiin...

  VastaaPoista
 9. Kauniita ikkunoita!

  Ja totta tosiaan, niin kulttuuriperintöä tuo erittäin hieno suomalainen, se sininen varsinkin :)

  VastaaPoista
 10. Irmastiina: Meillä on säilytetty jokaien vanha ruutu, ne rikkinäisetkin. Jos vaikka joku joskus tarvitsee :)

  mari: Meillä on muut paist talon ikkunat säilyneet. Jokainen kyllä huutaa korjausta.

  Kikka: Sinistäkin löytyy saunalta, ikkunalle oli päätynyt tällä kertaa vihreä :)

  VastaaPoista
 11. Ihanat ikkunat! Ois meilläkin, jos appivanhemmat olisi jättänyt meidän ikkunat rauhaan 1970-luvulla! Keittiöremppa muuten käynnistyi viimeinkin katon maalauksella...
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  t.Lissu
  http://lissunomablogi.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)