tiistai 10. toukokuuta 2011

Kesän työleiri

 Voisi kuvitella että tämän ja muiden kesien työleiri on nimenomaan tämä kasvimaa. Enempää ei voisi väärässä olla. Kohopenkit on helpot hoitaa, välit voi harata alkuun parin päivän välein ja lopuksi kerran viikossa. Oikein laiska levittää väleihin sanomalehteä ja päälle olkea. Varsinaiset istutusalueet vaatii ekoina vuosina vähän enemmän vaivaa, mutta jossain kohtaa helpottaa. Rikkaa kasvaa enää siellä sun täällä. Vielä tosin ei kasva mitään, siemenet on maassa, mutta yleisilme on vielä kovin multaisa.

Äitienpäivä oli ja meni, tosiäiti osti itselleen äitienpäiväkukaksi kasvihuonekurkun amppelissa. Onhan siinäkin kukkia, mutta on kurkkujakin! Nämä saa varmaan sitten syödä vain äiti. Ei ainakaan tekisi linjoilleen pahaa olla kurkkudietillä. En aio olla, etenkään kun ekaluokkalainen kirjoitti kortissaan, että äiti on kiva kun äiti on pehmeä. Luulen että siinä kohtaa tarkoitettiin fyysistä pehmeyttä, se saa siis olla jatkossakin.

Siinä olis sitten se yrttimaa. Mahtaa tulla väkevää kasvustoa, sillä kissat käyvät joka yö pissalla yhdessä laarissa. Kaksi muuta ei kiinnosta, ilmeisesti kiitos valkosipulin. Luulivat kisuraukat että nythän se emäntä komean pissalatikon teki! Ja kerrankin riittävän suuren!

Kesävesi kasvimaalle on asennettu. Nyt vain pitäisi saada taivaalta vettä. Kesävesi sataa ensin navetan katolle. Sieltä se siirtyy isoon vihreään tynnyriin, ja sieltä letkulla kasvimaan hanalle. Oikein kuivina kausina tynnyri täytetään kaivovedellä, tuhlausta sanon minä, mutta säästää monta selkää ja polvea. Ja turvallisuudesta on huolehdittu. Tynnyrin päällä on tukeva metalliverkko lasten takia. Eivät mene läpi sillä verkko on hyvin kiinnitetty sillä harmaalla kaiken kiinni pitävällä yleisteipillä. Kuvassa näkyvän vanhan ammeen kohdalla sulkekaa silmänne.

Istutukset on nyt hoidettu. Löytyy porkkanaa, sipulia, lanttua ja naurista. Yksi rivi on vielä vapaana hulluille ideoille ja niille epäonnistumaan tuomituille kaalikokeiluille. Tai jos kokeilisi tänä vuonna maissia avomaalla. Kasvihuone tullaan täyttämään tomaatilla ja kurkulla.

Ja lohdutukseksi, kyllä se työleiri löytyy. Siitä kuvia tuonnempana. Taisi eteisremppa siirtyä.

9 kommenttia:

 1. Kertakakkiaan millaiset tilukset, sanoi tämä tyttö! Upeat penkit ja vielä vaan ihailen tuota kasvihuonetta. Mitä kasvaakaan noiden kaarien alla? Saan ihan uutta puhtia omallekin pikkuplantaasille, kun kuviasi katselen. Ihanaa hommaa, eikös niin?

  VastaaPoista
 2. Voi, minä haaveilen juuri tuonlaisesta työleiristä.

  VastaaPoista
 3. Hih, hauskoja kissoja! Sinun pitää istuttaa valkosipulia vähän joka laatikkoon.. ;)

  VastaaPoista
 4. Voi kun hieno äitienpäiväkurkku! :-D
  Mulla on tähän mennessä epäonnistuneet kaikki kaalikokeilut, sillä palstallani lienee Suomen tihein kaaliperhospopulaatio. Luulisin siis, että sun kaalit ja kaalin sukulaiset saavat olla rauhassa, kun toukat ovat kaikki täällä. Viimevuotisista rucoloista on noussut pari siementainta, ja niiden sirkkalehdet on jo rei'itetty - huokaus...
  Vai tuumaa tiedän kissat että onpa päheet hiekkavadit :-D Minullakin on eräs (jolla on tosi karvainen pehva) jonka varmaan tuumaisi että viimeinkin tuli takalistolleni sopivan kokoinen laari!
  Hienolta näyttää, kaikki!

  VastaaPoista
 5. Peurankello: Kaarien alla kasvaa mansikka. Satoaikaan levitetään kaarien päälle rastasverkot ja siten on helppo käydä keräämässä mansikat, ei tarvitse siirrellä verkkoa mihinkään ja alle mahtuu kumartelematta.

  Aarre: Toisille kauhu ja toisille haave :D

  Vauhtivekaroiden äiti: Se muuten varmaan olisikin hyvä idea!

  Saila: Just se, äitienpäiväkurkku! Ei sellaista ihan joka äiti saa :D Mun kukkakaalit onnistui ensimmäisenä ja toisena vuonna, pari viime kesää on olleet ihan sikahuonoja. Ihan kaikille kaaleille, perhosia kun on täälläkin! Et saanut kaikkia :)) Enpä muuten tiedä toimisiko jos tekisi kissoille pihalle ihan oman kesävadin. Säästyisi kukat ja yrtit.

  VastaaPoista
 6. No on siinä työleiriä kerrakseen, mutta jos on noin hyvin organisoitu alusta, niin eikös se työkin ole kuin leikkiä vain :)

  VastaaPoista
 7. Olkaamme vain nyt onnellisia näistä multaisista penkeistä niin kauan kuin tätä riemua kestää.. Vaikka itse vannoin kyllä eilen että TÄNÄ kesänä kyllä tulen haraamaan ja pitämään penkkini ojennuksessa - tai edes näkyvillä... Hienot viljelmät:)

  VastaaPoista
 8. Anteeksi vaan, mutta tuolla 'elitasosyylällä' on vanha talo pilattu.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: Mielipiteitä on monia. Syylä siinä oli ennenkin, täysin samanmallinen mutta vain hiukan pienempi. Lahouden takia se oli pakko purkaa pois. Uusi on tehty niin, että sen saa halutessaan purettua pois jälkiä jättämättä. Talomme ei ole museo, ei edes suojeltu rakennus. Silti pidämme sitä kuin kukkaa kämmenellä, pilaamatta. Mutta täytyy muistaa, että asutut rakennukset eivät ole koskaan säilyneet täysin muuttumattomina, aina niitä on muokattu asujiensa mukaan. Joten syylä on ja pysyy :DD Kiitos kuitenkin mielipiteestä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)