maanantai 6. helmikuuta 2023

Suuntana omavaraisuus 2. esikasvatukset 2023

 Minua pyydettiin mukaan tekemään suuntana omavaraisuus postauksia joita julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä kuukautena. Postauksia luotsaavat tuttuun tapaan Satu  ja Heikki. Vähän aikaa mietin, pystynkö lähtemään mukaan omavaraispostausten tiimiin, riittääkö aika tai olenko oikea henkilö kirjoittamaan sillä meillä omavaraisuuden tavoittelu on joskus aika heikolla tolalla. Mutta ollaan mukana omana itsenä ja niillä omavaraisuuksilla mitä meillä on.

Helmikuun aiheena on esikasvatukset. No esikasvatuksiahan minä teen, kymmeniä tomaatteja, kurkkuja ja kesäkukkia kasvaa ikkunoilla ja valojen alla joka vuosi.

Esikasvatus voi tuntua mainosten perusteella melkoiselta välineurheilulta. Sanoisin, että pelko pois, välineitä kertyy ilman ostamistakin. Säilytän kaikki suuret muoviset jauhelihalaatikot joita talouteemme tulee, kaupasta saa ilmaiseksi karkkilaatikoita, viinirypälerasia on ykkönen esim. hankikylvöissä ja puolen kilon jogurttitölkki on juuri sopiva tomaatin taimelle. Tai maitotölkki joita kuvassa ei ole. Lisäbonuksena nämä kaikki ovat elintarvikemuovia ja ne voi kierrättää rikkoontumisen jälkeen pakkausmuoviin. Itselläni tuntuvat kestävän vuosia. Periaatteessa pärjäisin pelkästään näillä.
Mutta kyllä minultakin löytyy ostovälineitä. Esikasvatukseni on jo sen verran laajaa, että elämääni helpottaakseni käytän myös kaupan alustoja. Tosin kierrätän niitäkin vuodesta toiseen, vanhimmat ovat jo yli kymmenen vuotta vanhoja. Tomaatteja tein ensivuosina hajakylvönä, mutta nyt kylvän yhden siemenen per lokero. Helpottaa sitä vaihetta kun taimi koulitaan suurempaan astiaan. Purkkien ja lokeroiden alla käytän Ikean edullisia muovitarjottimia. Niistä voi kastella myös altakasteluna sillä tarjottimessa on juuri sopivan korkea reunus. Niistäkin vain yhden olen hankkinut uutena.
Ensimmäiset vuodet tein esikasvatuksia ilman lisävaloja. Nykyisin käytän valoja. Niitäkään ei ole pakko hankkia uutena jos tuntuvat liian kalliilta. Vain tuon mustan valaisimen olen hankkinut uutena ja senkin hyvin edullisesti. Lamput valaisimiin olen ostanut uusina, seuraava esikasvatus on niiden neljäs vuosi.
Entä missä kaikki tämä tavara säilytetään? Meillä ne säilytetään vintin portaiden alla olevassa komerossa. Sieltä saa kaiken helposti esille. Esikasvatumullan säilytän navetassa. Pyrin ostamaan mullan syksyisin alennuksesta, viime vuonna ei sattunut kohdalle joten tänä vuonna ostan mullan sieltä mistä edullisimmin saan. Mullan laatuun en ota kantaa, yksi tykkää yhdestä laadusta ja toinen toisesta, kokeilemalla löytynee jokaiselle sopiva. Mullan kierrätän käytön jälkeen kasvimaalle maanparannukseen. Tyhjään multasäkkiin kerään pakkausmuovia ja vien kierrätyspisteelle.
Keväällä ikkunalla on melkoinen tomaattiviidakko. Tomaattia esikasvatan joka vuosi 50-60 taimea. Osa menee eteenpäin työkavereille ja osa sukulaisille. Tomaatin kasvatuksessa suosin enemmän tuttuja lajikkeita sillä ne tuottavat varmasti satoa ja siten kustannukset pysyvät kohtuullisina sekä syötävää tulee lähes varmasti. Valmiita taimia en osta enkä laita edes lahjaksi saatuja kasvihuoneeseen. Tällä konstilla olen välttynyt kirvoilta ja muilta tuholaisilta. 
Kesän edetessä kasvihuoneissa on täyttä. Koska emme omista kellaria, meille on on tärkeää kasvattaa satoa vain sen verran mitä syömme tuoreena tai pystymme säilömään. Kurkuista osa syödään heti, tomaateissa sama juttu. Loput säilötään ja riittää sadosta myös jaettavaksi. On kiva viedä tuliaisina pussi itse kasvatettuja tomaatteja tai tölkki maustekurkkuja jotka on tehty omista kurkuista.
Esikasvatan myös kesäkukkia. Niiden siementen suhteen alan olla täysin omavarainen. Kehäkukat, tuoksuherneet ja krassit ovat kaikki omien siementen tulosta. Tälle vuodelle otan tavoitteeksi kerätä talteen myös hyötykasvien siemeniä. Siemenpussien hinnat tuntuvat seuraavan hyvin inflaatiota ja olen joutunut toteamaan, että koska tätä hommaa kuitenkin tehdään aika pienellä budjetilla ja kustannustehokkaasti, on 8€ liikaa viidestä tomaatin tai kurkun siemenestä. Kannattaa muuten vertailla nettikauppoja, hinnoissa voi olla monen euron ero. Esikasvatusta suosin myös siksi, että silloin eri lajikkeiden valikoima on lähes ääretön, vähintäänkin monipuolinen. Kun menee puutarhamyymälään voi lajikkeita olla taimina myynnissä yksi, kaksi tai peräti kolme mutta harvoin kymmeniä.
Tomaatteja riitti viime vuonna joulukuulle saakka. Maustekurkkuja syödään edelleen ja pakastimessa on vielä pari rasiaa tomaattisosetta. Perheessämme ei esikasvateta ruokaa rahan säästämisen takia, enemmän siksi, että tiedetään mitä saadaan, vältetään tuholaiset ja siirretään tätä kaikkea seuraaville sukupolville ja saadaan hyvän makuista, lähellä tuotettua ruokaa. Eikä siinä sovi unohtaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia jota puutarha tuo. Ei tarvitse lähteä harrastamaan erikseen liikuntaa kun on päivän kärrännyt tomaatin taimia kasvihuoneeseen tai kantanut niille vettä. Mieli ja sielu lepää kun saa nauttia kasvatustensa tuloksista.

Tänä vuonna esikasvatan ainakin tomaatit, kurkut, vesimelonin, kaalit, ruusupavun ja paprikat. Kesäkukista esikasvatan kelloköynnökset, tuoksuherneet, oxalikset (talvetuksessa) ja samettikukat. Lisäksi esikasvatukseen tulee erilaisia perennoja joissa sitten jo säästääkin ihan erilailla kun vertaa valmiin taimen ostamiseen, ainakin jos haluaa saada erikoisempia lajikkeita tai sellaisia joita ei ole helppo hankkia.

Alla lista muista aiheen postauksista:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/

Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2-esikasvatukset.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/02/mita-kannattaa-esikasvattaa.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-14-esikasvatuksen.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-2/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kannattavuuden-kamala-maailima

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-2.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/02/omavaraistelun-taloudellinen-aspekti.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17184

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/02/esikasvatukset-mita-kannattaa-kasvattaa.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/02/06/7722/

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/


26 kommenttia:

  1. Ihanat tomaatit, täällä kateellisena katson! Saman huomasin siementen hinnoissa, kun "muutamaa" lajiketta piti tilata, tilasin Impectalta, kohtuu hinnat eikä postikuluja. T. Mirja, Korpitalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Impectalta löytyi kivalla hinnalla, oli positiivinen yllätys kun tilasin sieltä pinkkejä lemmikkejä. Toivottavasti pysyy jatkossakin edullisena.

      Poista
  2. Järkeviä ajatuksia esikasvatuksesta. Kaupan laatikot ja purkit otetaan täälläkin talteen taimikasvatusta varten. Sopivankokoisia ruukkuja kun on yleensä liian vähän eikä niitä kannata erikseen ostaa, kun löytyy muitakin purnukoita.
    Lajikkeiden määrä on tosiaan todella paljon suurempi siemeninä kuin valmiina taimina. Jos on tykästynyt johonkin lajikkeeseen, se on varmempi esikasvattaa itse kuin odotella loppukevääseen saakka ja toivoa, että sattuisi olemaan taimina juuri sitä samaa tarjolla.
    Aurinkoista uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenlaista kannattaa säästää. Minusta viinirypälerasia on joskus jopa parempi kuin kaupan valmiit esikasvatukseen tarkoitetut astiat. Luumutomaatteja ei taida edes oikein saada valmiina taimena ja ovat kaupassa aina kalliita. Niitä ehkä kannattaa jo kasvattaa itse rahan säästön takia.

      Poista
  3. Meillä on myös käytössä Ikean kenkien alle tarkoitetut alustat. Harmillisesti niille olisi kovasti käyttöä samaan aikaan kun niitä tarvitaan esikasvatuksessa :D

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kenkäalustat ovat hyviä!

      Poista
    2. Hei kiitos, tämä vinkki meni muistiin!

      Poista
  4. Ihana tuo esikasvatusvarustekaappi! Itselläni nuo tavarat ovat "kivasti" siellä sun täällä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portaiden alla oleva komero on hyvä, se imee uskomattoman määrän tavaraa uumeniinsa ja kaikki on sieltä helposti esille otettavissa.

      Poista
  5. Sinulla on paljon kokemusta ja annettavaa muille niin hyöty- kuin korisrekasvienkin kasvattamisesta, joten ihan aiheesta lähdit mukaan tähän omavaraisuusketjuun.
    Kaikenlainen välineurheilu ja muotitrendit ovat saapuneet myös puutarhaan, mutta ei niihin ole pakko lähteä mukaan. Kierretettävän hyödyntäminen ja idearikkaus auttaa monessa paikassa. Sinä olet hyödyntänyt kivasti kaikenlaista kirpparitavaraa.
    Tomaattiviidakkosi on upean näköinen. Tuoksu tulee melkein ruudun tälle puolelle. Mikä parasta, tuo on pian edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välineurheilun ei todellakaan ole pakko lähteä mukaan. Yksnkertaisimmillaan kaksi lihalaatikkoa riittää aloittamiseen, toinen alustaksi ja toinen kanneksi. Tomaattiviidakko on pian edessä, kylvin jo muutaman pensastomaatin, viime vuonna kasvoivat hyvin ja oli kiva antaa kesällä suuret pensaat lahjaksi.

      Poista
    2. Välillä tulee liikaakin varastoitua pestyjä liha- ym. laatikoita - kaiken varalta.

      Poista
  6. Hyvä kirjoitus kaikkineen. Itsekasvattaminen on niin hauskaa ja on kiva hakea herkullista satoa omalta pihalta. Onhan maku näissä ihan omaa luokkaansa!
    Itse olen käyttänyt kasvatusastioina lähinnä perennapurkkeja, ne ovat olleet tosi kestäviä ja ovat olleet kierrossa jo monta vuotta peräkkäin. Säästän siis taimia ostaessani niiden muovipurkit. Kaikilla ei varmaan ole taimipurkkeja tallessa, joten on tosi fiksua käyttää mainitsemiasi muita purkkeja, joita ihan varmasti saa kaupasta eri tuotteita osatessaan.
    Iloa ja tsemppiä tämän vuoden kasvatukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin säästän kaikki taimipurkit, niitä on navetta väärällään. Suosin neliskanttisia kun vievät vähiten tilaa. Ja käteviä nekin kun voi kierrättää käytön jälkeen muovinkeräykseen. Itse kasvatetuissa maku on ihan omaa luokkaansa.

      Poista
  7. Moi Katja ♥ Pitkästä aikaa! Onpa mukavaa nähdä sut helmikuun listalla porukassa! Ja voi hurja mikä määrä tomaattia sulla kasvaa esikasvatuksessa. Ei ihme, jos tuntuu viidakolta :D

    VastaaPoista
  8. Hyvä kirjoitus minä kasvatan jonkinverran avomaalla mutta toivottavasti ensi vuonna kasvihuoneessa ,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole kuin huonoja kokemuksia tomaatista kasvimaalla, linnut syövät heti kun tomaatit alkavat punertaa.

      Poista
    2. Minä kasvatan kaikki tomaatit avomaalla. Paremmin kasvavat kuin kasvarissa.

      Poista
  9. Ihanan näköinen purnukka kokoelma! Itsellä hyvin samantapainen meininki. Kunnollista lamppua ei ole vieläkään taimia varten, joten käytännössä homma lähtee vauhtiin auringonvalon lisääntymisen kanssa. Ehkä joku vuosi saan vielä sen valaisimenkin hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti kasvilampun hommaamista, tulee paljon paremmat ja venkemmat taimet.

      Poista
  10. Sanoisin että postauksestasi tuli ensimmäisenä mieleen miten terveellä maalaisjärjellä olet liikkeellä. Juuri näin, uusiokäyttöä, turhat menoerät pois ja järkeviä valintoja. Näin tämä homma toimii! Toivon postauksesi tuovan monille hyviä ja edullisia vinkkejä. Mielettömiä kasvatuksia ja hyvää syötävää perheelle ja jaat vielä taimia ja valmiita tuotteita läheisillesi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska. Järjellä tätä on tehtävä, muuten tuosta viidakosta ei selviäisi. Ja minusta on tärkeä kertoa uusille harrastajille, että kaikkia niitä mainosten tavaroita ei tarvitse hankkia, vähemmälläkin pärjää.

      Poista
  11. Voi apua miten ihanan näköinen tomaattiviidakko! Vielä en ole ikinä päässyt tomaatteja kasvattamaan, mutta jos tänä vuonna saisi rakennettua kasvihuoneen, ensi vuonna olisi vihdoin paikka niille! Kuulostaa järkevältä kasvattaa tuttuja ja satoisaksi todettuja lajikkeita, mutta epäilen että ainakin itselläni tulevaisuudessa saattaa käydä niin että kaikki kiinnostavat erikoisuudet vievät mukanaan, niin paljon kutkuttelee kaikki erikoisen näköiset lajikkeet :)

    Olisikin kiva kuulla että mitkä sulla on ne vakiolajikkeet joita kasvatat vuodesta toiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttuja lajikkeita juuri siksi, että niistä saa hyvin satoa. Pensastomaateista Vilma on minusta paras ja se tekee paljon satoa, keltaisista pensastomaateista tykkään Balcony Yellow lajikkeesta. Luumutomaateista Mandat H on paras mutta sen siemenet pitää tilata ulkomailta. Super Sweet 100 on hyvä, samoin ihan perus Money Maker. Siinäpä ne minun luottolajikkeet ovat joita kasvaa vuodesta toiseen.

      Poista
  12. Vilma on mainittu blogistaniassa nyt niin usein, että on ihan pakko katsoa mistä sen siemeniä löytyisi.
    Tomaatteja kasvatan itse juuri siksi, että saa monia erilaisia, mitä ei taimikaupoista löydy.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)