lauantai 31. joulukuuta 2022

12 kuvaa vuodesta 2022

 Vuoden 2022 ensimmäinen päivä oli muutakin kuin vuoden ensimmäinen päivä. Pääsin silloin sairaalasta kotiin ja aloitin toipumisen vakavasta koronasta. Uusi, juuri alkanut vuosi näytti hyvältä ja sitä se muutenkin oli kaikin puolin.

Tammikuu meni siis toipuessa, pieniä kävelyitä ja puuhastelua. Puutarha-asiat eivät olleet paljoakaan mielessä muuta kuin, että tavoite oli toipua puutarhakauden alkuun mennessä. Tuo toive tuli toteutumaan.
Helmikuussa oli hyvä aika käydä läpi pussit ja nyssäkät. Mitä kylvetään ja mitä jätetään hamaan tulevaisuuteen. Kaupan suippoparikasta otin onnistuneesti siemeniä talteen ja kylvin ne heti. satoakin saatiin.
Maaliskuussa aurinko lämmitteli mukavasti kasvihuonetta. Sisällä kasvoivat tomaatit ja paprikat odottaen pääsyä kasvihuoneeseen. Vuoden 2022 esikasvatukset onnistuivat todella hyvin, käytin myös kasvihuonetta esikasvatukseen. Maaliskuussa aloitin kokopäiväiset työt, ensin olin testannut kuntoani osa-aikaisena. Hyvin sujuivat.
Huhtikuussa lumi väistyi ja maa paljastui. Jokainen päivä yhtä riemullista sen yllätyksen kanssa mitä lumen alta paljastuu. Voitot ovat aina suuremmat kuin tappiot. Pidin vuosilomia pois ja pääsin jo tosihommiin puutarhassa.
Toukokuu on kukkaloiston suhteen jo runsasta. Teimme vanhaan kasvihuoneeseen uudet perustukset ja muitakin parannuksia. 
Kesäkuussa alkoi pionien kausi. Kartanopioni on yksi aikaisemmista ja pidän siitä joka vuosi enemmän.
Heinäkuussa pidin pidemmän loman. Paljon aurinkoa ja puutarhaa jossa huomion veivät liljat. Liljakukkoja oli toukokuusta alkaen mutta ei niin pahaa invaasiota kuin vuonna 2021. Keräsin silti ahkerasti kukot pois sekä murskasin munat ja toukat.
Elokuussa tapahtui paljon. Sain kuvaajan ja toimittajan vieraaksi, siitä kuulette pian lisää. Oli Avoimet Puutarhat, vierailu Mustilan taimipäivään ja uuden hortensiapuutarhan teko. Kävin vierailulla Kukkaiselämää Satun upeassa puutarhassa ja sain kotiinviemisiksi kaksi amerikanpähkinää. Toivottavasti ovat hengissä tuolla lumen alla.
Syyskuussa vietettiin sadonkorjuun juhlakuukautta. Omia luumuja riitti äidillekin ja tyttären perheeseen. Punaiset syötiin mutta keltaisista keitin hilloa, vielä on yksi purkki jäljellä. Tein viimeiset kurkut maustekurkuiksi. Koko kauden aikana tein reilut 30 tölkkiä maustekurkkuja, vielä on viisi avaamatonta tölkkiä jäljellä, muutaman olen antanut eteenpäin. Pakastimessa on pari purkkia jäljellä oman maan tomaattisosetta, herneitä on kaksi pussia. Sipuleita on jäljellä 35 kappaletta. Täysin omavaraisia emme ole, mutta kyllä sadosta silti riittää syötävää pitkin vuotta.
Lokakuussa oli upeita aurinkoisia päiviä. Valkosipulit pääsivät maahan ja kukkasipulit. Koska olin tehnyt syyskuussa kauden viimeiset työt, ei puutarhassa ollut enää kummempaa tekemistä kuin loppujen verkkojen virittämiset.
Marraskuu oli jotenkin kiireinen kuukausi, tuntui, että se soljui ohi huomaamattomasti. Jalo muisti lämpimän nukkumapaikkansa navetasta, oljissa on mukava pötkötellä. Toinen kerta koronan kanssa ei päässyt pelästyttämään vaikka olikin kunnon räkätauti. Siltikään ei mitään verrattuna vuosi sitten sairastettuun.
Joulukuussa on nautittu joulusta. Kuusi koristeltiin näiden lastenlasten kanssa yhdessä joululaulujen soidessa, lopuksi nautittiin glögiä ja pipareita. Tästä on hyvä aloittaa uusi vuosi ja uusi puutarhakausi. Huomenna ajattelin käydä kaikki siemenvalikoimani läpi ja perehtyä kelloköynnöksen kylvöihin, eiköhän netistä löydy tietoa.


25 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus! Mukava, onnistunut vuosi sinulla takana. Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvä ja onnistunut vuosi, puutarha antoi paljon.

      Poista
  2. Mukava käydä koko vuosi läpi näin pikakelauksella, makupaloja jokaiselta kuukaudelta. Onneksi vuosi alkoi hyvin sillä, että pääsit kotiin ja onneksi myös kuntouduit kevääseen mennessä.
    Hyvää uutta vuotta ja mukavia kylvöpuuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisessa kuukaudessa oli paljon hyvää, puutarhakesä oli suorastaan huikea. Kiitos samoin, hyvää uutta vuotta.

      Poista
  3. Kiva yhteenveto menneestä vuodesta. Jotain tällaista olen suunnitellut itsekin, kunhan saan aikaiseksi. Tämän päivän sää ei ole houkutellut lainkaan ulos; vettä sataa ja tuulee kovaa. Olen seikkaillut netissä tutkimassa siementarjontaa. Kelloköynnöstä ajattelin edellisvuosien tapaan kylvää, mutta en pidä sen kanssa kiirettä. Kylvin sitä 27.1. ja hyvin ehti itää ja kasvaa ennen pihalle pääsyä.
    Mielenkiintoisia juttuja siis odotettavissa ja nähtävissä, kun toimittaja on vieraillut puutarhassasi.
    Toivottavasti olet jo toipunut kaikista koronan vaivoista, eikä jäänyt mitään longcovid-oireita elämääsi hankaloittamaan.
    Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2023 sinulle ja perheellesi! Myös kissoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli kurja sää, sen verran olin ulkona, että vein kompostipussin sisällön kompostoriin ja kävelin hakemaan uudesta kasvihuoneesta yhden ruukun. Hyvä tietää ettei kelloköynnöksen kanssa ole kiirettä, tammikuun lopulla siis ehtii hyvin. Koronasta ei onneksi jäänyt mitään vaivoja, haju- ja makuaisti ei ihan ole entisensä mutta hyvin lähellä ollaan normaalia joten sitäkään en osaa laskea longcovidiksi. Kiitos samoin, hyvää uutta vuotta sinne koko perheelle.

      Poista
  4. Paljon tapahtui vuoden aikana 😊
    Pääosin kuitenkin mukavaa ja positiivista.
    Hyvää Uutta vuotta ✨✨

    VastaaPoista
  5. Koronasta huolimatta vuotesi vaikuttaa antoisalta. Upeaa satoa ja kukkaloistoa. Olkoon alkava vuosi myös runsas ja kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli antoisa vuosi, tämä vuosi olkoot yhtä antoisa.

      Poista
  6. Olipa kiva pikakatsaus menneeseen vuoteen. Suloinen jouluruusu <3 Oikein ihanaa uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, katse suuntaa jo kovasti tulevaan puutarhakauteen.

      Poista
  7. Kiva sarja vuoden kuvia! Kelloköynnöksellä ei tosiaan ole kiire, huomasin asian viime vuonna, kun kylvin siemenet tammikuussa. Ne itivät reippaasti enkä meinannut saada versojen kärkiä irti yläkerran katosta toukokuussa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu tuon kelloköynnöksen kanssa, taidan jättää kylvön loppukuuhun. Sitten ei tarvitse myöskään laitella kasvivaloja kovin aikaisin.

      Poista
  8. Kiva kooste. Olipa hyvä, että tämä korona oli lempeämpi ja saitte myös joulun. Sinulla alkaa jo pian taimikasvatus, minä vielä vähän odottelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun saaminen on tärkeää, niin minulle kuin muullekin perheelle. Tammikuun lopulla taidan tehdä ekat kylvöt eli paprika ja kelloköynnös, muut saa odottaa helmikuun loppuun tai maaliskuun alkuun.

      Poista
  9. Kiva vuasikooste. Hyvää uutta vuatta!

    VastaaPoista
  10. Ihana Jalo! <3 Kiva katsaus puutarhavuoteen.
    Kukkaisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  11. Käyn läpi pihasi vaiheita blogin alusta alkaen. Törmäsin kärhöön, jota väitettiin ostaessasi Dr. Ruppeliksi. Ostin aivan saman näköisen viime kesänä Mustilasta. On virolainen Venosa violacea. Olisikohan sinunkin se?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikohan kyseessä 'Nova Star', sen ainakin sain kerran kun yritin ostaa Dr. Ruppelin.

      Poista

Kiitos kommenteista :)