lauantai 12. maaliskuuta 2022

Paluu arkeen

 Olen tehnyt viimeiset neljä viikkoa vain puolikasta työpäivää ja sekin kevyttä toimistotyötä. Ensi viikolla koittaa paluu arkeen kokoaikaiseen työhön ja menen kolmen kuukauden jälkeen taas työhön päiväkotiin. Odotan innolla mutta myös vähän kauhuissani. Osaanko mitään ja kuinka jaksan. Huomenna sunnuntaina tulee tasan kolme kuukautta siitä kun sairastuin koronaan. Pitkä on ollut toipumisen tie, mutta toivuttu on ja se on tärkeintä.

Sinänsä koronasta toipuminen on edistynyt hyvin ja on ollut lähes täydellistä. Nyt on kaikki keuhkoihin liittyvät oireet poissa, no äänen kansa pientä probleemaa jos puhuu enemmän. Haju- ja makuaistin kanssa on vielä vaihtelevaa ongelmaa. Savun haju nenästä on poistunut, mutta tilalle tuli pahalta maistuvat ruuat. Suurin ongelma on edelleen vaivaava akillesjänteen tulehdus jonka aiheutti antibioottikuuri. Nyt sain fysioterapeutilta hyvät ohjeet miten kuntouttaa jalkaa, esim. kävelen kaikki kävelyni sisätiloissa astumista vaimentavat kengät jalassa eli suomennettuna crocsit jalassa. Ja se on vähän auttanut. Lisänä on pohjelihasten jumppaa. Jos nämä eivät auta on edessä uusi lääkärikäynti ja jänteen kuvaaminen.

Puutarhakausi on vielä edessäpäin. Tällä viikolla kuvasin hanget jotta muistan ne tulevinakin vuosina.

Aika lämmintä saa piisata, että tuo lumi sulaa pois, tuskin on pääsiäiseksi sulanut.
Talon edustalla olevan rusokirsikan suhteen elätän kovasti toivoa, että se kukkisi tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Aamulla huomasin ikkunasta ensimmäiset jänisten jäljet rusokirsikan ympärillä. Kohta, kun tämä postaus on kirjoitettu, lähden tarkistamaan tuliko vaurioita ja virittelen lakanaa lisäsuojaksi ettei jänisten hampaat pääse tihutöihin.
Uuden kasvihuoneen edustalla on pahimmillaan lähes metri lunta. Tekisi mieli mennä riehumaan ja heittelemään lunta pois istutuksilta, mutta ehkä kuitenkin maltan mieleni sen suhteen ja annan luonnon hoitaa homman.
Vanhan kasvihuoneen luona sama tilanne. Ihan hetkeen en pääse kääntämään kasvimaata. Tai katsomaan miten mansikat ovat talvehtineet. Ehkä kuitenkin hyvin, sillä mansikka yleensä tykkää lumipeitteestä.
Tänään on ohjelmassa kasvihuoneen siivousta. Lyhdyt pois, roskien lakaisua ja ehkä jo ikkunoiden pesua kasvihuoneen sisältä. Pari uutta sisustusideaakin on, ja verhojen mitat pitää ottaa, että saan varjostuksen keväämmällä kuntoon.
Sisätiloissa salin ikkunat täyttyvät pikkuhiljaa taimista. Valot ovat melkoiset viritelmät. Tuolle punaiselle valolle mies lupasi tehdä jonkun systeemin jolla sen saa ripustettua kattoon ja säätää korkeutta taimien korkeuden mukaan. Sitä odotellessa tein hätäratkaisun jogurttiämpäreistä. Toistaiseksi tuossa on vasta tomaatit ja muutama paprika. Kunhan tomaatit on koulittu suurempiin astioihin, ei pöydälle muuta mahdu. Onneksi kylmää sietäviä kasveja saa ihan kohta myös lasikuistille kunhan yöpakkaset vähän helpottavat. Parina asteen pakkasissa lasikuisti pysyy plussan puolella.

Nyt rusokirsikan tarkastukseen ja raivaamaan tietä navettaan jotta saan noudettua sieltä pari esinettä kasvihuoneeseen.


24 kommenttia:

  1. Hienoa kuulla, että olet toipunut koronasta noinkin hyvin, sinullahan tilanne oli vakava. Upeaa, ettei keuhkoihin jäänyt pysyvää haittaa. Peukkuja sinulle työhön ja voimia lisääntyviin tehtäviin.
    Lunta on meilläkin ihan liikaa, saa nähdä, miten kauan sen kaiken sulaminen kestää - toisaalta yllätyksiäkin voi tapahtua jos sää on suosiollinen.
    Minullakin on melkoisia virityksiä kasvivaloilla, toisaalta on tärkeintä, että jotenkin saa valot suunnattua hyvin. Minulla on muuten kolmella kasvivalolla yläkerrassa katossa pikkuiset koukut, joista valojen johdot roikkuvat. Toimivat näppärästi, sillä voin aina kasvien kasvaessa vetää johtoa, niin että lamppu nousee ylemmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdet keuhkokuvat on vielä parin viikon päästä, sitten tietää virallisen tilanteen keuhkojen suhteen. Mitään oireita ei onneksi enää ole keuhkojen suhteen. Tänään paistoi hienosti aurinko mutta tuntui ettei lumipeite madaltunut yhtään.
      Jotkut koukut ja narut/vaijerit on meillekin viriteltävä.

      Poista
  2. Mukavaa, että olet toipunut hyvin ja palaamassa vähitellen normaaliin arkeen. Toivottavasti saat akillesjänteesikin kuntoon, viimeistään puutarhakauden alkuun mennessä.
    Reippaasti näkyy teilläkin lunta olevan. Vaikea uskoa, että valkea massa olisi sulanut pääsiäiseen mennessä. Ehkä tasamaalta, mutta varsinkin kolatuissa/auratuissa paikoissa lumi on todella tiivistä. Puhumattakaan kulkuväylien jäätiköistä. Tänään aurinko tekee parhaansa eli paistaa täysillä ja lämpimänä.
    Minullakin on kellarin kasvivaloja varten katossa koukut. Mies laittoi kasvilampun molempiin päihin kettingit, joiden avulla lampun korkeutta on helppo säätää. Koukkuja ja kenttinkejä saa eri kokoisia ja -värisiä, jolloin ne naamioituvat asuinhuoneissakin paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoite olisi saada jänne kuntoon puutarhakauteen mennessä. Pelottaa, että tulee leikkaus tms. ja sitten olen jalka kipsissä koko kesän.
      Lunta on ihan hirvittävästi, paikoitellen jopa metri mihin on kinostunut lunta.

      Poista
  3. Mukava tosiaan kuulla, että olet parantunut hyvin ja pääset palaamaan takaisin työelämään.
    Lunta on tosiaan runsaasti ja saapa nähdä kauanko sen sulaminen tulee lopulta kestämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On itsestäkin hienoa, että toivuin näin hyvin. Tauti oli sen verran paha. Lumet saisi sulaa nopeasti.

      Poista
  4. Mukavia uutisia, että olet jo työkunnossa! Ota nyt kuitenkin niin rauhallisesti kuin vain päiväkodissa voit (helpommin sanottu kuin tehty);-)Lumi suojaa vielä pieniä kasveja yöpakkasilta, mutta jänikset nauttivat hankikantokeleistä, joten tarkistukset on syytä tehdä myös täälläpäin. Kasvarissa alkaa olla jo mukavan lämmintä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhallisesti pitää ottaa ja illat olen varmasti väsynyt töiden jälkeen vielä pitkään. Jänikset tuntuu kuin liitävän lumen päällä. Rusokirsikkaa ei onneksi oltu syöty mutta suojasin sen silti vielä paremmin.

      Poista
  5. Hienoa, että lähes kaikki oireet alkavat olla pois. Akillesjänne on minulla vaurioitunut nivelpsorin tuoman tulehduksen takia. Vasta nyt olen tajunnut, että pohjelihasten hieronta tekee ihan hyvää myös akillesjänteelle (jos ei ole tulehdustilaa päällä), sillä pohjelihashan muuttuu akillesjänteeksi. Toivottavasti saat apua akillesjänteeseesi ja äänesi alkaa taas kestää.

    Kukkapenkkien päällä on niin hurja määrä lunta, että ei sitä nyt oikein vielä huvittaisi siirrellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syvä pohjelihas ja sen hyvä kunto on tärkeä, siihen teen nyt jumppaa ja harjoitan lihasta, onneksi yksi yksinkertainen liike riittää. Hierontaa mietin mutta nyt akuutissa tulehduksessa ei taida tehdä hyvää.
      Kamala määrä lunta, hyvä jos juhannuksena on pois.

      Poista
  6. Sitkeä tauti oli jälkivaikutuksineen. Hyvä kun olet nyt jo pitkällä toipumisessa. Mukavaa kevään odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeä tauti ja sitten vielä inhottavia lääkkeiden sivuvaikutuksia.

      Poista
  7. Mukava kuulla että toipuminen on edennyt hyvin, ja tsemppiä työhönpaluuseen!
    Lunta on reilusti, meillä ehkä sellainen puolisen metriä. Paitsi niillä alueilla, mihin lumet ovat katolta tippuneet... Olikin jo pakko alkaa keväänedistämispuuhiin ja alkaa lapioida terassia pikkuhiljaa esiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lunta puolesta metristä metriin, osaan puutarhaan on tuuli tuiskuttanut lunta isot kinokset. Kattolumet sitten erikseen mutta siellä ei onneksi ole istutuksia alla. Sain osan kasvihuoneen ikkunoista pestyä, oli mukavan keväinen fiilis.

      Poista
  8. Hienoa, että olet jo miltei toipunut koronasta. Pidetään peukkuja, että akillesjännekin paranisi jumppaamalla. Paljon on lunta vielä teilläkin mutta kyllä se siitä lähtee sulamaan. Pääsiäiseenkin on vielä kuukausi aikaa ja vähintään isoja pälvipaikkoja silloin varmasti jo on. Nyt kun vain olisi tällaista lämmintä ja aurinkoista säätä. Vesisade sulattaisi nopeammin, mutta saattaisi tulla ongelmia sulamisvesien kanssa. Talvitappioita en usko tänä vuonna perennapenkeissä olevan, ellei sitten hirmuinen lauma myyriä ole mellastanut hankien alla ja syönyt kukkapenkkejä paljaaksi.
    Rusokirsikan kukinta taloa vasten tulee olemaan upean näköinen, joten toivotaan, että se innostuisi tänä vuonna esittelemään loistoaan ihan kunnolla. Hyvät systeemit taimipöydälläsi :D Minulla roikkuu tuollainen pitkä kasvilamppu ketjuilla kattoon ruuvatuissa koukuissa. Saa säädettyä vaikka sentti kerrallaan lampun korkeutta.
    Aurinkoista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketjua kattoon olen odotellut, tänään muistutin asentajaa, että nyt olisi sopiva aika eikä kesäkuussa :D
      Rusokirsikan paikka on tarkkaan mietitty, sitä voi ihailla sisältäkin ja näkyy aina kun tulee pihaan. Kunhan vain kukkisi. Akillesjänne on uusilla ohjeilla hitusen parempi mutta nyt tuntuu tyssähtävän eikä paraneminen etene.

      Poista
  9. No onpa mukava kuulla että olet toipunut hyvin💕 Meidän perheessä ei ole tiettävästi vieläkään ollut. Työkavereita sairastuu nyt kyllä ihan vierestä joten eiköhän se ole vain ajan kysymys enää.
    Meillä on yhtä paljon vielä lunta, vain kasvihuoneessa pääsee fiilistelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on meilläkin hirmuisesti lunta, kasvihuoneessa on voi käydä kuvittelemassa kevättä.

      Poista
  10. Hienoa, että olet toipunut koronasta hyvin! Toivottavasti myös akillisjänne paranee puutarhakauden alkun kunnolla alkaessa. Täälläkin on vielä runsaasti lunta, vaikka etelämpänä ollaan. Toivottavasti sään lämpeneminen jatkuu ja lumi saisi kyytiä, vaikka sitten vesisateen muodossa. Tämä talvi tuntuu todella pitkältä, kun alkoikin niin aikaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisi luvan parantua puutarhakauden alkuun. Pelottaa, että tässä on vielä joku leikkaus edessä enkä pääse puutarhatöihin. Vesisade sulattaisi hyvin mutta sitten voisi olla tulvat uhkana.

      Poista
  11. Mukavaa kuulla että olet toipunut jo työkuntoon. Aluksi olet varmasti aika väsynyt mutta kevät on tulossa ja mieli virkistyy ja samalla hoitaa kehoa. Lunta vielä riittää joksikin aikaa mutta kyllä se aurinko tekee tehtävänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin olen toipunut mutta kyllä olin väsynyt työpäivien jälkeen. Tottuminen vie hetken. Lunta riittää mutta näistä aurinkoisista päivistä olen nauttinut.

      Poista

Kiitos kommenteista :)