tiistai 27. helmikuuta 2018

Siperiaa vastaan

Täällä puhaltaa Siperian kylmät tuulet, pakkanen on parissakymmenessä asteessa, yöllä on vielä kylmempää. Olen tällä hetkellä erittäin kiitollinen lumesta, erityisesti höttölumesta jota puutarhassa on paksu kerros.
 Vaan vaikka lunta on hyvä kerros, olen suojaillut kasveja lisää. Pyökki sai päällensä lunta verkon täydeltä. Myös punapyökki on suojattu kokonaan lumen alle.
'Bougie' hortensian pitäisi olla kestävä mutta päätin suojata senkin kokonaan lumella. Rosariossa heittelin lunta kaikkien ruusujen päälle, parempi suojata liikaa kuin liian vähän. Lumi on kuitenkin turvallinen keino, sulaa pois kun kelit lämpenevät.
 Yhden kasvin muistin vasta tänään. Navetan kulmalle on istutettu viiniköynnös pari vuotta sitten. Ups, se unohtui suojata.
 Tässä lumipeite on erittäin ohut johtuen pellolta puhaltavista tuulista jotka vievät lumet pois. Peitin viiniköynnöksen lumella samalla toivoen etten ollut myöhässä. Paikka on kesälläkin haasteellinen tuulen takia vaikka toisaalta tiiliseinä on lämmittävä tekijä.

Tässä vielä kuvaa navetan nurkalta jossa viiniköynnös kasvaa. Navetan tiiliseinää en väsy ihastelemaan, käsin muurattu tiiliseinä on kaunis ja eläväinen. Tähän kulmauksen sisätilojen entiseen sikalaan on suunniteltu joskus kanalaa, toteutuu tai ei niin ikkuna pitäisi korjata. Nyt olisi lomalla aikaa mutta ei lämmintä tilaa missä nikkaroida. Siperialaisessa säässä ei oikein tarkene ilman lämmitystä.

10 kommenttia:

 1. Samaa puuhailin minäkin pari päivää sitten. Tuossa puiden suojaamisessa verkon sisään ilmeni lumen kanssa ongelma, että se halusi valua pois. Vaikea ymmärtää miten olet onnistunut pyökin suojaamisessa noin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sinnikkyyden tulosta, heitin lapiolla lunta päälle aika monta kertaa ennen kuin verkko oli täynnä.

   Poista
 2. Tänään oli sikakylymä päivä! Sähän oot ollu ahkerana. Mä sain vasta eilee suajattua alappiruusut. Mariakuusille oon laittanu loiteen jo ennemmi. Puiren alustoolle meilläki olis saanu lapioora lunta, muttei oo kukaa lapioonu. Nua nurkat onki hankalia. Toivottavasti viiniköynnös seleviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yö oli täällä talven kylmin yö, aamulla pakkasta -26 astetta ja lintulaudan alla jäätynyt pikkulintu :(

   Poista
 3. Ihan samoissa puuhissa ollaan oltu! Osalle havuja nakkasin lakanakankaisia suojiakin. Ruusumaakin sain osansa lakanoista, vaan en ole ehtinyt ottaa kuvia vielä blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakanatkin on hyviä suojia ja eikä aurinko sulata niitä pois, lumi sulaa etenkin seinien vierestä nopeasti.

   Poista
 4. Ootpa sä kekseliäs! Lumesta täytyy ottaa hyöty irti, kun sitä kerrankin on.
  Toivotaan, että tämä kylmyys loppuisi, sekä kasvien, että meidän ihmisten kuin eläintenkin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki irti kun kerrankin tuota valkeaa ainetta on eikä se ole jään muodossa. Minullekin riittäisi jo, kevät saisi tulla.

   Poista
 5. Hyvät suojat. Minä en tajunnut (taaskaan) tehdä kunnon suojauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havuja olisin kaivannut mutta en jaksanut lähteä leikkaamaan näin kylmällä, toivotaan että lumi pysyy ja pitää kasvit suojassa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)