sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Rosario tänään

Täytyy sanoa, että taas oli mahtavaa palvelua Oulujoen taimistolta mistä tilasin rosarion uudet ruusut. Ensin vaihdoimme muutaman sähköpostiviestin sillä kaikkia havittelemiani ruusuja ei ollut saatavilla. Tiistaina soitin tilaukseni taimistolle ja keskiviikkona ruusut lähti matkaan. Torstaina ruusut olivat jo kotona.

Lajikkeiden valinta oli ihan yhtä vaikeaa kuin ennenkin. Yksi ruusu oli kuitenkin sellainen jonka ehdottomasti halusin.
 Se ruusu on tässä. Punalehtiruusu "Nova" on punalehtiruusun puolikerrannainen muoto. Kuva ei tee oikeutta kukille, ne ovat todella kauniit. Jossain valossa liilat, jossain vaaleanpunaiset. Aivan must ruusu rosariooni.
 "Nova" oli saapuessaan jo melkoisen suuri. Kukkiakin on useita. Rosariosta ruusu sai ihan oman kulmapaikan jossa voi kasvaa yhtä suureksi kuin pihan toinen, tavallinen punalehtiruusu.
 Muut tilaamani ruusut ovat torniolaakson ruusu "Tornedal", puistoruusu "John Cabot" ja tarhakurtturuusu "Sointu". Niistä en kuvannut kun ovat vasta vihreitä puskia ilman kukkia. Kuvassa näkyvät rosarioon viime vuonna istutetut ruusut. Punertavat pensaat ovat akileijoja ja kirkkaan vihreät pioniunikkoa. Niillä on täytetty ruusujen välisiä aukkoja ennen kuin ruusut lähtevät leviämään. Juurivesoja onkin näkynyt ihan kiitettävästi. Viisikin vuotta eteenpäin niin ruusupensaat alkavat olla hyvän kokoisia.
Ensi vuonna voin tilata loput rosarion ruusut, lajikkeista riippuen tilaa on vielä 4-6 ruusulle. Valmistelut aloitin sillä että levitin kivimuurin viereen multasäkkejä. Säkit peittävät nurmikon ja rikat ja tappavat ne vuodessa. Laiska ei jaksa kaivaa kaikkea pois vaan turvautuu tällaisiin keinoihin. Säästyy vaivaa ja aikaa sekä luontoa. Ei tarvitse myrkyttää ja maatuva aines saa jäädä lannoittamaan ruusujen tulevaa kasvupaikkaa. Lajikkeita voi miettiä talvella, jokin kovin liila ruusu tarvitaan sillä sellainen rosariosta vielä puuttuu. Sekä oikein tummanpunainen.

12 kommenttia:

 1. Hienon ruusupenkin saat tuohon paikkaan. Hyvä kun teet valmistelut hyvin, eli poistat rikkaruohot. Ihania ruusuostoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko poistaa rikkaruohot, tuo on vanhaa joutomaata joten kaikenlaista ei toivottua kasvia riittää.

   Poista
 2. Rosariosta tulee varmasti hieno, kun ruusut ovat hieman kasvaneet ja aloittavat kukintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee hieno, työtä ja vaivaa on ainakin nähty :)

   Poista
 3. Rosariosta tulee kyllä upea! Ihana kun on tilaa tehdä:) Ruusuihin olen vasta viime vuosina ihastunut, mutta akileijoja rakastanut kauan, siispä mikä on tuo punalehtinen akileija, muistatko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileija on siirretty siskoni pihasta, on kasvanut siellä kymmeniä vuosia. On joku vanha risteytymä, tekee sellaisen mummon myssymäisen kukan, ihan hailakan liilan. Lehdet on yleensä vihreät mutta muuttuvat aika alkukesästä punaisiksi. Saat siemeniä syksymmällä jos haluat, laita muistutusviestiä sähköpostiini myöhemmin :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Yritänpä muistaa:)

   Poista
 4. Tuleepa sinulle ihana rosario. Sanakin jo kuullostaa houkuttelevalta. Ruusujen valinta on varmasti vaikeaa, kun tarjolla on niin paljon ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusulajikkeita on valtavasti, todella vaikea valita mitä hankkia kun haluaa kaikki. Omajuurisuus on ainut vaatimus, ne pitää olla joka ruusulla. Loput taidan valita kukan värin mukaan.

   Poista
 5. Ruusutarhallasi on kyllä ihanat ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin tykkään että hyvät valinnat.

   Poista
 6. Uskon että ruusujen valinta tuotti paljon päänvaivaa ja ajattelua, se ei ole helppoa ollenkaan! Mutta palvelu oli kyllä nopeaa Oulujoen tarhalla ja taimet huomattavan hyväkuntoisia! Kaunis rosario!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)