perjantai 24. syyskuuta 2010

Perjantai

Tylsääkin tylsempi päivä, mutta kerron silti mitä tapahtui. Tässäpä aito kuvaus taviskotiäidin päivästä.

6:35 havahdun siihen, että mies on herännyt. Vähän myöhemmin kuulen kuinka teini lotraa suihkussa. Käännän kylkeä.
7:20 kello herättää, kuulen pientenkin poikien olevan hereillä. Painan torkkukytkintä.
7:30 taas se soi, pakko herätä. Aamupesut, vaatteet päälle ja valkkaamaan kaapista poikien vaatteet.
7:45 pojille aamupalaa. Ekaluokkalainen haluaa paahtoleivän nutella-levitteellä ja kuopus kuulemma samaa.   Ei meillä nutellaa joka päivä ole, mutta tänään en jaksanut taistella aamupalan kanssa.
Pojat syö hitaasti ja minä haahuilen pitkin kämppää.
8:15 kuopuksen kerhoreppu on valmis ja hoputan vaatteita päälle. 8:22 taksi ajaa pihaan ja ekaluokkalainen saa lennosta ulkovaatteet päälle. Taksi on 10 minuuttia ajoissa. Poika taksiin ja kuopukselle ulkovaatteet päälle.
8:26 olemme autossa matkalla kerholle. Matkaa onneksi vain vajaa pari kilometriä. Kuopus jää kerholle, minä juttelen hetken pihalla ja olen kotona 8:45.
Puurokattila kiehumaan ja päivän lehti nenun eteen. Ihana rauha.
9:00 käyn huhuilemassa vanhinta poikaa hereille. Ilmeisesti heräsi ja jatkan lehden lukemisen loppuun.
9:15 aamupala on hotkittu ja lehti luettu. Vitkuttelen sillä ohjelmassa on kylppärin pesu. Ensin siivoan kuitenkin olkkarin kuntoon aamun jäljiltä ja lataan pyykinpesukoneen. Taidan käväistä tietokoneellakin kurkkaamassa blogiin ja maksamassa pari laskua. Ei auta, vessan pesu kutsuu.
9:45 pääsen alkuun. Tänään tehdään ihan peruspesu eli en pese suihkukaappia. Kaikkialta muualta saa lika ja tahrat kyytiä. Viimeiseksi puhtaat pyyhkeet ja puhdas matto lattialle. Alan viikata edellisen päivän pyykkejä pois narulta. Vien pienten poiken vaatteet heidän kaappeihin, muut saa hoitaa pinonsa ihan itse pois. Samalla vähän leluja laatikoihin poikien huoneesta.
10:30 vilkaisen kelloa, kohta pitää lähteä hakemaan kuopus kerhosta. Siivoan makkarista miehen vaatteet. Josko nyt voisi luovuttaa shortsit pyykkiin. Tänään olen kiltti vaimo ja teen homman miehen puolesta. Heti näyttää siistimmältä. Häädän kissan sängystä ja jatkan haahuilua.
10:52 lähden kerholle. Ehdin jutella hetken muiden äitien kanssa ennen kuin kuopus juoksee luokseni. Vaatteet päälle ja autoon. Kotona emme mene heti sisään vaan nappaan lasikuistilta hanskat käteen ja muutaman puukopan mukaani. Päästän Kaapon ulos. Koppien ja maitokärryjen kanssa suuntaamme liiterille. Lauantai on lämmityspäivä ja tuomme puut jo sisään.
11:30 lounas. Kasvissosekeittoa ja leipää. Keiton tein jo eilen. Syötyämme alan tehdä sämpylätaikinaa.
11:45 teini soittaa ja kysyy milloin pääsen hakemaan koulusta. Sanon pääseväni vasta kun sämpylät on valmiit. Luurin toisesta päästä kuuluu hienoista narinaa, mutta ei auta.
12:15 ekat sämpylät uuniin, kuopus saa hoitaa voitelun ja unikonsiemenet sämpylöiden päälle.

Sämpylöiden paistuessa siivoan leipomisen jäljet pois. Kuopuksella on taas paljon asiaa ja touhujani säestää iloinen pulputus. Siinä lomassa muistan, että pyykit on koneessa ja käyn ripustamassa ne.
12:50 vikat sämpylät uunista ja vauhdilla vaatteet päälle. Soitan teinille, että on koululla valmiina vartin päästä.
12:55 starttaa auto pihasta. Kuopusta alkaa nukuttaa ja kaikki on nurinperin.
13:10 olen koululla ja nappaan teinin kyytiin. Ajan kaupan pihaan ja lasten (kuopus nukkuu) odottaessa autossa haen 4 litraa maitoa. Kotona on luvassa tuoretta sämpylää ja lämmintä kaakaota.
13:25 olemme kotipihassa. Huh, ehdimme ennen ekaluokkalaisen taksia. Vielä postit laatikosta.
13:30 taksi hurahtaa pihaan. Hyväntuulinen koululainen hyppii sisään. Ei tullut läksyä.
13:45 sämpylää ja kaakaota lapsille. Äidille teetä ja sämpylää, nam.  Samalla selaan päivän postin. Ei mitään kummempaa.
14:30 tulee vanhin poika koulusta. Ottaa myös sämpylää ja kaakaota. Äiti siirtää itsensä nojatuoliin ja tietokoneelle. Kotitöitä riittäisi, mutta ei huvita. Pojat saa katsoa filmin.
15:00 mies saapuu töistä. Oho, minä odottelin vasta tunnin päästä. Sanon ettei saa ruokaa vielä sillä söimme juuri sämpylää.
16:00 alkaa kuulu nälkäisen miehen murinaa. Ruokaa päytään. Äidille käy kuitenkin hupsusti ja nukahtaa sohvalle. No päivä on ollut hei tosi rankka.
18:30 herään. Apua! Mitä kello on, kolme viikaria tulee pihalta sisälle. Onneksi herättivät. Iskän kanssa on tyhjennetty puukuormaa ja tehty retki metsään. Teini on hävinnyt unien aikana omille teilleen.
19:00 alan tiskata. Ei olisi pitänyt. Tässä tulos:

Hiukan harmitti. Tämän käsitiskikauden aikana on hajonnut enemmän astioita kuin viimeisen viiden vuoden aikana. Kalliiksi tulee.
20:00 saan tiskit valmiiksi. Tunti siihen uhrautuu joka ikinen päivä. Pojat leikkii legoilla, mies antaa vielä 10 minuuttia leikkiaikaa.
20:15 pojat iltapalalle. Äiti ja iskäkin syö. Perään pojille univaatteet päälle ja hammaspesulle.
20:45 voi alkaa iltasatu. Tänään on vuorossa kurkistuskirja Kipi-koala. Laitan vielä muumien satu-cd:n pyörimään. Pojat jää nätisti nukkumaan.
21:00 istahdan koneelle ja alan ladata kuvia. Mies lähtee lämmittämään saunaa. Vanhin pojista kömpii huoneestaan äidin kaveriksi.
21:28 saan viimeisen lauseen kirjoitettua. Kohta pääsee saunaan.


                                                 Mukavaa viikonloppua!




13 kommenttia:

  1. Joku vielä kehtaa kysyä, että miten kotiäiti saa aikansa kulumaan ;) Monessa työssä pääsee PALJON helpommalla kuin kotona. Näin jälkeenpäin ajateltuna olen onnellinen, että jaksoin ja sain olla kotona lasten kanssa 12 vuotta. Voimia sinullekkin, teet arvokasta työtä kotona <3

    VastaaPoista
  2. Siis whaat? Onko teillä kolme poikaa? Olen aina luullut, että kaksi pienempää poikaa ja teinityttö.

    VastaaPoista
  3. Ihanan tutun oloinen päiväjärjestys...! :) Lasten kuljetusta, pyykkäystä ja ruanlaittoa. Voi meitä!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa niin tutulta, paitsi mä en yleensä paista sämpylöitä ja mulla on täällä kaverina kerhopäivinäkin neiti 4 kk:)

    VastaaPoista
  5. MaMMeli: Juu hyvin saa ajan kulumaan, ei ongelmia. Ottaa vaikka reilut päiväunet :D

    Nina: Kyllä me taidetaan edelleen olla nelilapsisia :D Tuo vanhin poika (12v) vaan niin harvoin esiintyy blogissa. Edes tekstissä. Muutenkin sitä saa välillä oikein kaivella huoneestaan ulos.

    Karhin koulu: Ja tämä oli vielä päivä jolloin oli vähän sitä lasten kuljettamista :)

    Katri: No ei meilläkään ole sämpylöitä joka viikko, mutta aika usein. Mutta mulla ei ole kyllä neitiä 4kk seurana :)
    (välillä hiipii mieleen ajatus että oishan se ihana vielä yksi...)

    VastaaPoista
  6. Tuttua, paitsi minähän en juurikaan leivo ja kyselen MIEHELTÄ hänen tultua töistä että mitä on ruuaksi ja koska? ;D
    Eli se kokkaa, mutta minä siivoan, puunaan ja kaikkea siltä väliltä.

    Ihana arkipäivän kuvaus! :)

    VastaaPoista
  7. Aikaslailla samanlaista meininkiä täälläkin - roudaamista, muonitusta ja sotkujen siivoomista. Joskus sujuu ja joskus taas tökkii pahemman kerran..
    Kouluun meillä lähtee kaikki samoihin aikoihin, sillä se alkaa joka päivä samaan aikaan varttia vaille 9. 7v. pääsee pois 15.15, 12v. varttituntia myöhemmin ja vanhin yleensä 16.30.
    Tällä kotiäidillä illalla silmät seisoo päässä, kun saa päivän hommat hanskaan, ja nukahtamisvaikeuksita ei kärsitä täälläkään!
    Joo, ja joskus leivotaan kakkuja ja muuta hyvää, mutta ne yleensä joutuu parempiin suihin ennen kuin kerkiivät kunnolla edes jäähtymään.
    Viikonloppua!
    T. Iiris

    VastaaPoista
  8. Mukavalta ja touhukkaalta kuulostaa!

    Kivat tuolit olit löytänyt!

    VastaaPoista
  9. Kyllä teilläkin tekemistä riittää! Kaapo on varmaan myös onnellinen, kun pääsee ulos (oletan että on vapaana). Meillä on täällä yks joka on heti vinkumassa jos joku meistä menee ulos, eikä karvakorva pääse mukaan pihalle. Paraillaankin kuuluu yninää...

    VastaaPoista
  10. Täysi päivä :) Mulla suurin osa päivästä viikolla tuhraantuu töissä... Sitten on niin väsyny, että mielellään köllähtää sohvalle :D Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  11. Ei ihme että nukahdit sohvalle;-) voi elämä, sä tartteet sen toimivan keittiön ja nopsaan..tai toisaalta, tuota vauhtia saat uuden astiaston hommattua.

    Kuka vielä kehtaa sanoa että kotiäideillä on luppoaikaa päivän aikana? nim. monesti töissä pääsee helpommalla kuin kotona..

    Kaikesta huolimatta, leppoisaa viikonloppua Päivänpesän poppoolle!

    VastaaPoista
  12. Mia: Tuohan on luksusta :) Meillä mies laittaa ruokaa joskus.

    Iiris: Eipä ole vaikeuksia nukahtaa, ei edes päiväunien jälkeen :D

    Vekarus: Kiitos :) Tuoleista sain lisäinfoa valmistajalta. Tehdas onkin edelleen olemassa.

    Sissi: Kaapo saa olla pihassa vapaana. Yleensä osaa kyllä änkeä heti mukaan jos ei heti hoksaa ottaa.

    Mari: Mä en edes tiedä miten jaksan kun koittaa aika lähteä kodin ulkopuolelle töihin. Minun silmissä työssäkäyvät perheelliset naiset on aika urheita!

    Aamunkukka: No niin tartteenkin! Ja mies nysvää vieläkin lattiaa...

    VastaaPoista
  13. Hitto just ton takia mä EN tiskaa enää käsin, mulla on kans toi hajoomisprosentti sellasta luokkaa, että loppuu astiat kesken.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)