Minua pyydettiin mukaan tekemään suuntana omavaraisuus postauksia joita julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä kuukautena. Postauksia luotsaavat tuttuun tapaan Satu ja Heikki. Vähän aikaa mietin, pystynkö lähtemään mukaan omavaraispostausten tiimiin, riittääkö aika tai olenko oikea henkilö kirjoittamaan sillä meillä omavaraisuuden tavoittelu on joskus aika heikolla tolalla. Mutta ollaan mukana omana itsenä ja niillä omavaraisuuksilla mitä meillä on.
Helmikuun aiheena on esikasvatukset. No esikasvatuksiahan minä teen, kymmeniä tomaatteja, kurkkuja ja kesäkukkia kasvaa ikkunoilla ja valojen alla joka vuosi.
Esikasvatus voi tuntua mainosten perusteella melkoiselta välineurheilulta. Sanoisin, että pelko pois, välineitä kertyy ilman ostamistakin. Säilytän kaikki suuret muoviset jauhelihalaatikot joita talouteemme tulee, kaupasta saa ilmaiseksi karkkilaatikoita, viinirypälerasia on ykkönen esim. hankikylvöissä ja puolen kilon jogurttitölkki on juuri sopiva tomaatin taimelle. Tai maitotölkki joita kuvassa ei ole. Lisäbonuksena nämä kaikki ovat elintarvikemuovia ja ne voi kierrättää rikkoontumisen jälkeen pakkausmuoviin. Itselläni tuntuvat kestävän vuosia. Periaatteessa pärjäisin pelkästään näillä.
Mutta kyllä minultakin löytyy ostovälineitä. Esikasvatukseni on jo sen verran laajaa, että elämääni helpottaakseni käytän myös kaupan alustoja. Tosin kierrätän niitäkin vuodesta toiseen, vanhimmat ovat jo yli kymmenen vuotta vanhoja. Tomaatteja tein ensivuosina hajakylvönä, mutta nyt kylvän yhden siemenen per lokero. Helpottaa sitä vaihetta kun taimi koulitaan suurempaan astiaan. Purkkien ja lokeroiden alla käytän Ikean edullisia muovitarjottimia. Niistä voi kastella myös altakasteluna sillä tarjottimessa on juuri sopivan korkea reunus. Niistäkin vain yhden olen hankkinut uutena.
Ensimmäiset vuodet tein esikasvatuksia ilman lisävaloja. Nykyisin käytän valoja. Niitäkään ei ole pakko hankkia uutena jos tuntuvat liian kalliilta. Vain tuon mustan valaisimen olen hankkinut uutena ja senkin hyvin edullisesti. Lamput valaisimiin olen ostanut uusina, seuraava esikasvatus on niiden neljäs vuosi.
Entä missä kaikki tämä tavara säilytetään? Meillä ne säilytetään vintin portaiden alla olevassa komerossa. Sieltä saa kaiken helposti esille. Esikasvatumullan säilytän navetassa. Pyrin ostamaan mullan syksyisin alennuksesta, viime vuonna ei sattunut kohdalle joten tänä vuonna ostan mullan sieltä mistä edullisimmin saan. Mullan laatuun en ota kantaa, yksi tykkää yhdestä laadusta ja toinen toisesta, kokeilemalla löytynee jokaiselle sopiva. Mullan kierrätän käytön jälkeen kasvimaalle maanparannukseen. Tyhjään multasäkkiin kerään pakkausmuovia ja vien kierrätyspisteelle.
Keväällä ikkunalla on melkoinen tomaattiviidakko. Tomaattia esikasvatan joka vuosi 50-60 taimea. Osa menee eteenpäin työkavereille ja osa sukulaisille. Tomaatin kasvatuksessa suosin enemmän tuttuja lajikkeita sillä ne tuottavat varmasti satoa ja siten kustannukset pysyvät kohtuullisina sekä syötävää tulee lähes varmasti. Valmiita taimia en osta enkä laita edes lahjaksi saatuja kasvihuoneeseen. Tällä konstilla olen välttynyt kirvoilta ja muilta tuholaisilta.
Kesän edetessä kasvihuoneissa on täyttä. Koska emme omista kellaria, meille on on tärkeää kasvattaa satoa vain sen verran mitä syömme tuoreena tai pystymme säilömään. Kurkuista osa syödään heti, tomaateissa sama juttu. Loput säilötään ja riittää sadosta myös jaettavaksi. On kiva viedä tuliaisina pussi itse kasvatettuja tomaatteja tai tölkki maustekurkkuja jotka on tehty omista kurkuista.
Esikasvatan myös kesäkukkia. Niiden siementen suhteen alan olla täysin omavarainen. Kehäkukat, tuoksuherneet ja krassit ovat kaikki omien siementen tulosta. Tälle vuodelle otan tavoitteeksi kerätä talteen myös hyötykasvien siemeniä. Siemenpussien hinnat tuntuvat seuraavan hyvin inflaatiota ja olen joutunut toteamaan, että koska tätä hommaa kuitenkin tehdään aika pienellä budjetilla ja kustannustehokkaasti, on 8€ liikaa viidestä tomaatin tai kurkun siemenestä. Kannattaa muuten vertailla nettikauppoja, hinnoissa voi olla monen euron ero. Esikasvatusta suosin myös siksi, että silloin eri lajikkeiden valikoima on lähes ääretön, vähintäänkin monipuolinen. Kun menee puutarhamyymälään voi lajikkeita olla taimina myynnissä yksi, kaksi tai peräti kolme mutta harvoin kymmeniä.
Tomaatteja riitti viime vuonna joulukuulle saakka. Maustekurkkuja syödään edelleen ja pakastimessa on vielä pari rasiaa tomaattisosetta. Perheessämme ei esikasvateta ruokaa rahan säästämisen takia, enemmän siksi, että tiedetään mitä saadaan, vältetään tuholaiset ja siirretään tätä kaikkea seuraaville sukupolville ja saadaan hyvän makuista, lähellä tuotettua ruokaa. Eikä siinä sovi unohtaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia jota puutarha tuo. Ei tarvitse lähteä harrastamaan erikseen liikuntaa kun on päivän kärrännyt tomaatin taimia kasvihuoneeseen tai kantanut niille vettä. Mieli ja sielu lepää kun saa nauttia kasvatustensa tuloksista.
Tänä vuonna esikasvatan ainakin tomaatit, kurkut, vesimelonin, kaalit, ruusupavun ja paprikat. Kesäkukista esikasvatan kelloköynnökset, tuoksuherneet, oxalikset (talvetuksessa) ja samettikukat. Lisäksi esikasvatukseen tulee erilaisia perennoja joissa sitten jo säästääkin ihan erilailla kun vertaa valmiin taimen ostamiseen, ainakin jos haluaa saada erikoisempia lajikkeita tai sellaisia joita ei ole helppo hankkia.
Alla lista muista aiheen postauksista: